Путін на експорт

В «експортному» варіанті історії Другої світової війни, написаному для пересічного американського часопису  The National Interest, Путін позбувається деяких звичних радянських штампів. Скажімо, СРСР у нього воює тепер не з «фашистами», а з «нацистами», що цілком відповідає загальновизнаному європейському іменуванню.

Повною мірою це стосується й українського питання. Радянська історія завжди вчила нас, що 17 вересня 1939 року Червона армія перейшла кордон Польщі з єдиною метою: захистити від фашистів українських та білоруських братів. Жодної згадки про таку братську любов немає в експортному варіанті історії. Йдеться лише про державні інтереси СРСР.

«Лише коли стало остаточно зрозумілим, що Велика Британія та Франція не збираються допомагати своєму союзникові, – пише Путін, – а вермахт є здатним швидко окупувати усю Польщу й вийти  на підступи до Мінська, було прийнято рішення ввести ранком 17 вересня військові з’єднання Червоної армії в так звані східні креси… Очевидно, що інших варіантів не залишалося. В іншому випадку ризики для СРСР виросли б у багато разів».

Така радянська realpolitik знаходить повну підтримку західних партнерів. Путін згадує з цього приводу підтримуючи висловлювання Черчилля, Галіфакса, Ллойд-Джорджа, Р.Батлера, Х.Вільсона. Всі вони з розумінням поставились до окупації східної польської території, і байдуже їм до того, які бузувірства чинив  радянський режим проти «визволених» українців.

Так само державними інтересами пояснює Путін окупацію прибалтійських країн. «Восени 1939 року, вирішуючи свої воєнно-стратегічні, оборонні завдання, Радянський Союз почав процес інкорпорації Латвії, Литви і Естонії». І якщо західні партнери погодились з «інкорпорацією» польських кресів, здійсненою з метою вирішення «оборонних завдань» СРСР, та мають погодитись й з інкорпорацією прибалтів. Логічно.

Перекидаючи місток у теперішнє. Якщо Захід визнає окупацію Криму, якщо realpolitik вимагатиме визнати Україну частиною руського міру (сферою інтересів РФ), то декорпоровані на сьогодні Латвія, Литва, Естонія будуть наступними. І далі за списком.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа