Через «Надбання глупоти» до життєвої мудрості за рецептом Л.К. Хом’якова

1

В столичному кінотеатрі «Ліра» до 80-річчя з дня народження відбувся творчий вечір блогера, вченого, поета-сатирика і музиканта в одній особі –  Леоніда Костянтиновича Хом’якова, присвячений довгоочікуваному виходу його книги «Надбання глупоти» (видавництво «Друкарик»).

2

На вечорі були присутні відомі журналісти, громадські та культурні діячі, фоловери автора по Фейсбуку. Ювіляр читав власні сатиричні вірші, грав на фортепіано улюблені джазові композиції та розповідав історії з життя,  дивуючи зал широтою своїх поглядів та нестандартністю думок.

Відеозапис творчого вечора: 

Крім самого Леоніда Костянтиновича, у концерті прийняли участь популярні столичні артисти – рок-група «Мантри Магдалени» на чолі з Олексієм Гусаком, талановитий виконавець оригінального жанру Дмитро Стародубенко і «родзинка» вечора – співачка і композитор Вікторія Пастух, яка проникливо виконала дві всесвітньовідомі хітові композиції.

3

4

5

Після закінчення основної програми відбулась автограф-сесія, де кожен бажаючий зміг отримати примірник книги «Надбання глупоти» з авторським підписом.

6

IMG_20191019_154937

8

9

Щодо презентованої книги, то на ній зупинимося окремо. Сам автор на презентації розповів, що писав програмний твір його життя потягом майже десятиліття.

Ось як він сам представляє читачеві свою книгу:

Еманація  Глупоти

В усі часи цивілізовані народи високо цінували розум. Особливою шаною користувалися мудреці – носії найвищого розуму. Зовсім інше ставлення було до глупоти. Чому так? Невже Господь помилився, наділивши людей не тільки розумом, а й глупотою?

Еразм Роттердамський, письменник, філософ-гуманіст, один із найяскравіших розумів доби Відродження, дослідив причини ворожого ставлення людей до глупоти, розкрив  явні і неявні переваги глупоти перед розумом. А головне – переконливо, і, в той же час, весело, неначе граючись,  довів її вирішальну роль у становленні нашої культури і цивілізації. Результатом його досліджень стала книга  DES ERASMI ROTERODAMI  “MΩPIA∑ EГKΩMION   STULTITIAE LAUS” (1509)   («Похвала Глупоті»), яка увійшла до золотого фонду світової літератури.

Минуло 500  років. Я перечитав цю книгу, і, як колись у юності, підпав під чари її героїні, яка поєднала в собі чарівність земної краси і гіпнотичну силу надлюдської, парадоксальної логіки, яка легко перетворювала мої тверді переконання на труху, а звичні забобони і страшилки- на цілющі ліки. 

Але я не збирався здаватися без бою. 500 років тому вона, можливо, мала рацію у всіх своїх парадоксах і присудах. Але не в наш час! Коли у нас виробництво усяких розумах – експертів, професорів філософії, навіть дипломованих геніїв, поставлено на конвеєр.І раптом якась неакредитована особа, до того ж без імплементації хоч би у якусь державну структуру, сміє заявляти про переваги глупоти над сертифікованим розумом!

Мабуть, вона сама відчувала всю недоречність своєї реінкарнації, нехай навіть лише літературної, у сучасному світі. І тоді вона стала приходити до мене уві сні.

Спочатку я зустрів це явлення Глупоти у моїх снах із жахом. Але швидко зрозумів, що й у цьому вона має рацію.

Уявіть собі, що на вулиці вас зупинила красива, судячи по всьому, без комплексів  незнайомка і представилася: – Я Глупота. Я хочу передати вам інсайдерську інформацію про надзвичайно важливі для усього людства речі. Де б ми могли поговорити так, щоб нам ніхто не заважав?

Яка була б ваша реакція? Мабуть, тікати…не озираючись!

Але я погодився на зустрічі уві сні. Що з цього вийшло…

Дізнаєтесь із цієї книжки.

Дійсно, книга Леоніда Хом`якова «Надбання глупоти» потребує вдумливого, неквапливого читання, бо здатна відкрити багато шарів різного змісту і провести читача до несподіваних та неочікуваних висновків. І в кожного ці висновки та враження будуть відмінні. До речі, дизайнером видання виступив талановитий київський художник, майстер-карикатурист Генадій Назаров (на фото ліворуч).

10

А ось як відгукнувся на вихід у світ цієї книги давній друг автора Марк Вейцман, відомий у російськомовному літературному світі, вірші якого є навіть у шкільних підручниках:

«Дабы застраховаться от маразма

и жить благоразумно и толково,

читайте Роттердамского Эразма

в трактовке Леонида Хомякова!»

Як написав Леонід Костянтинович у Фейсбуці: «Мені особливо приємно почути таку оцінку від М. Вейцмана, який у наші молоді роки, коли я був поетом-початківцем, шукачем слави і гонорарів готівкою, писав: «О, Хомяков, дитя порока! Каков ты нынче без меня? Что светоч твой? А что морока? Чай, зад свербит твой без ремня!..» І от тепер він прислав мені відгук, просякнутий позитивом і оптимізмом.»

Що ж, книга «Надбання глупоти» чекає на свого читача. Можливо для когось вона стане шляхом до життєвої мудрості. Дзвоніть, пишіть автору у Фейсбук https://www.facebook.com/leonidas.khomiakov, замовляйте собі примірник, вона того варта!

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа