БОЖЕ, НАМ ЄДНІСТЬ ПОДАЙ! Свято української молоді в містечку Івано-Франкове, що на Яворівщині.

002

Благаю вас, брати, ім’ям Господа нашого Ісуса Христа, щоб ви всі те саме говорили; щоб не було розколів поміж вами, але щоб були поєднані в однім розумінні й у одній думці. [1 Кор. 1:10]

 

Дві тисячі літ минає, як апостол Павло прорік ці слова. Уже дві тисячі літ християни їх читають і слухають, але чи завжди дослухаються? Єдність є однією з визначальних умов існування будь-якого суспільного організму. «Кожне царство, розділене в собі, запустіє, і кожне місто чи дім, розділені в собі самому, не встояться» [Мт. 12:25], як і кожна спільнота, що прагне сталого розвитку та впевненості у майбутті, неодмінно повинна дбати про внутрішню єдність. Саме під таким гаслом «Єдність держави, єдність церкви, єдність нації. В єдності сила, добробут і перемога!» відбулось Свято української молоді в містечку Івано-Франкове (колишній Янів) Яворівського району Львівської області.

Ця потреба єдності на підсвідомому рівні відчувалась на кожному етапі святкувань. Найперше Свято молоді об’єднало територіальну громаду і назагал – усю Яворівщину. Розширена тема дослідницької конференції «Велети українського духу: Андрей, Климентій і Софія Шептицькі, о. Михайло Вербицький, Петро Андрусів, Осип Маковей, блаженні о. Микола Конрад та дяк Володимир Прийма, о. Іван Кипріян, о. Андрій Гоза, Лесь Мартович, Теодор Перун, Юрій Липа – будівничі України, лідери нації!» дозволила пригадати краянам про славні постаті минулого Яворівщини – духовних та культурних діячів, борців за волю України, справжніх будівничих і лідерів нації – так нині конечно потрібних для формації наступних поколінь українських патріотів і творців майбуття України.

Для участі в конференції, після попередніх відбіркових турів у навчальних закладах Яворівщини, прибула молодь з сіл Нагачів, Шкло, Чолгині, Старичі, Прилбичі, Кам’янобрід, Смолин, Середкевичі, Чернилява, Калинів, Бірки, міста Новояворівськ, райцентру Яворів і, звісно, з містечка Івано-Франкове. Враховуючи значну кількість заявлених учасників конференції та літературно-мистецького свята, дійство проводилось у двох паралельних секціях, доповіді та мистецькі виступи між якими були розподілені за тематичною схожістю.

По завершенні конференції члени журі одностайно відзначили винятково високий рівень підготовленого теоретичного матеріалу, ораторський та мистецький рівень представлення доповідей, виконання пісенних творів і театральних сценок. Цікавинкою Яворівщини стало також й те, що частина доповідей була поєднана з виконанням авторських пісень, що змістовно та емоційно вдало доповнювали презентації.

Свято об’єднало також дві громади Української Греко-Католицької Церкви та Православної Церкви України в особі парохів та їхніх мирян. І таке єднання не може не тішити, бо співпраця між цими Церквами-сестрами як на найвищому рівні, так і єднання на рівні духовенства та мирян, особливо молоді, є неомильною надією та запорукою майбутнього об’єднання цих Церков і громад в єдину Українську Церкву київської традиції. Коли це станеться – знає і подбає Господь, а нам для цього треба докласти зовсім небагато зусиль: молитись і працювати в цьому спасенному намірі, єднатись і любити Бога та Україну, бо ми – українці, бо ми – християни.

Організаторами Свята в Івано-Франковому виступили:

‑ Яворівська районна державна адміністрація;

‑ Яворівська районна рада;

‑ Відділ освіти Яворівської районної державної адміністрації;

‑ Громадська рада «Святий Юр»;

‑ Центр національного виховання імені Андрея Шептицького.

Відбулось Свято на базі Опорного закладу «Івано-Франківська ЗОШ І-ІІІ ступенів імені Івана Франка» 27 травня 2019 року.

004 018 025

033 039 048

052 076 081

 

085 089 094

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа