90-річчя ОУН: академічне вшанування

rovalrom

8-го листопада 2019 р. в Дрогобицькому державному педуніверситеті ім.І. Франка відбулася ІІІ Всеукраїнська наукова конференція «Український визвольний рух 1-ї половини ХХ ст.: краєзнавчі контексти», яка була присвячена 90-річчю створення ОУН і 110-й річниці від дня народження С.Бандери. Організаторами акції виступили кафедра історії України ДДПУ ім. І.Франка (завідувач – Василь Ільницький), музей «Дрогобиччина» (директор – Алла Гладун) і Науково-ідеологічний центр ім. Д.Донцова (керівник – Олег Баган).

Участь в конференції взяли науковці із Львова, Луцька, Житомира, Івано-Франківська, Тернополя, Вінниці, Києва, Чернігова, Мелітополя, краєзнавці з низки малих міст Галичини. Зокрема учасниками були такі відомі історики, як Микола Литвин, Ігор Гаврилів, Олексій Сухий, Ігор Соляр, Микола Посівнич (усі – Львів), Галина Стародубець (Житомир), Оксана Каліщук (Луцьк).

На сьогодні Дрогобицький педуніверситет є знаним в Україні центром з досліджень національно-визвольного руху ХХ ст., відомим своїми ґрунтовними і знаковими виданнями. Тут вартує відзначити насамперед доктора історичних наук Василя Ільницького, автора цілої низки монографій, упорядника і редактора різноманітних наукових збірників, матеріалів, спогадів тощо. Вже класичними стали його дослідження «Дрогобицька округа ОУН (1945 – 1952): структура і кадри» (2009) і «Карпатський край ОУН в українському визвольному русі (1945 – 1954)» (2016). Відомі своїми фаховими публікаціями з цієї теми дрогобичани: професор Василь Футала, доценти Микола Галів, Руслана Попп, Оксана Медвідь. Тож проведення великої наукової конференції в Дрогобичі стало своєрідним визнанням внеску цих науковців у справу вшанування героїчного чину нації.

Цікавим аспектом конференції було доповнення її тематики на пропозицію завідувача кафедри української літератури і теорії літератури Петра Іванишина культурологічною проблематикою. Відтак свої студії про націоналізм в культурі представили П.Іванишин, Сніжана Новак, Ірина Дмитрів.

Факт проведення цієї конференції є важливим ідейним акцентом академічної громади з огляду на ту ідеологічну війну в ЗМІ і культурі, яку пробує розгорнути нова українська влада: переоцінка процесу декомунізації, спроби блокування популяризації традицій та імен ОУН-УПА, звільнення директора Інституту національної пам’яті Володимира В’ятровича тощо.

Музей «Дрогобиччина» закономірно став співорганізатором акції як інституція, яка послідовно і різноманітно сприяє поширенню пам’яті про героїчну історію ОУН і УПА, зокрема на Дрогобиччині, вводить в науковий та інформаційний обіг невідомі факти з історії боротьби патріотів нашого краю. Ось і зараз, до конференції, працівники музею – Зоряна Кордуба, Оксана Соловка – підготували низку цінних матеріалів, вперше виставлених для огляду. Як відомо, окремою і важливою лінією діяльності музею є функціонування його експозиційних підрозділів – «УПА на Дрогобиччині», «Музею на Стрийській», «Меморіальна кімната А.Мельника».

20191113_3

Як завжди, конференція буде підсумована науковим збірником за редакцією В.Ільницького, який вже має свою традицію і визнання в науковому світі.

Організатори конференції висловлюють вдячність за підтримку Володимирові Ханасу, заступникові голови Дрогобицької райдержадміністрації з гуманітарних питань.

Олег Баган, керівник НІЦ ім. Д.Донцова

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа