Звідки візьмуть “зеленську тисячу”: гірникам Донеччини заборгували понад 1 млрд грн заробітної плати

miners

Найбільше грошей не отримали гірники компаній “Краснолиманська” — 290,9 млн грн, “Селидіввугілля” — 289 млн грн та “Первомайськвугілля” — 128,9 млн грн.

Про це, спираючись на дані Міненергетики, повідомляє Незалежна профспілка гірників України.

Так, станом на 11 листопада загальна сума заборгованості перед шахтарями України сягає майже 1,6 млрд гривень. Більшість з підприємств-боржників  — з Донеччини.

Зокрема, борг компанії “Краснолиманська” склав майже 291 мільйон гривень. Трохи менше — близько 289 мільйонів — заборгували робітникам підприємства “Селидіввугілля”. Понад 100 мільйонів гривень недоплатили працівникам “Добропіллявугілля-видобуток”. А працівники підприємств “Мирноградвугілля”, “Південодонбаське №1”, “Шахта ім.М.С.Сургая” та “Торецьквугілля” не отримали сукупно 320,5 млн грн.

  • Шахтарі “Добропіллявугілля” відмовились працювати до погашення зарплатних боргів. Гроші одразу знайшлися

У списку є також 2 підприємства з Луганщини — “Лисичансьвугілля” та “Первомайськвугілля”. Вони мають 268,3 млн грн боргу перед шахтарями.

Зазначимо, 2 листопада держава спрямувала понад 671,4 млн гривень державним вугільнодобувним підприємствам на виплату заборгованості, пов’язану з оплатою праці. Як зазначили в Міненергетики, ці кошти мають покрити заборгованість по зарплатах за липень, серпень та вересень. Ще 335,8 млн грн мають виплатити гірникам у грудні поточного року. Коли виплатять ще 600 млн грн боргу — в міністерстві не повідомляють.

Нагадаємо, в Донецькій та Луганській областях неодноразово виникали проблеми із невиплатами заробітних плат гірникам. Через те, що людям не платять гроші по кілька місяців, шахтарі виходили на мітинги та навіть перекривали дороги. Серед причин невиплат зарплат: нестача грошей у підприємства, спрямування коштів на інші потреби тощо. Саме тому цю галузь намагаються реструктуризувати. А тепер ще стало відомо про те, що в уряді планують передати всі шахти підконтрольної території на приватизацію.

Джерело: freeradio

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа