Зв’язкова Командира УПА Дарія Гусяк відзначила 90-річчя

Дарія Гусяк-1943

З нагоди ювілейної дати у Церкві Стрітення Господнього у Львові відбулося Богослужіння, під час якого молилися за здоров’я та довгі і щасливі роки життя Дарії Гусяк. Серед численної делегації тих, хто прийшов привітати відому громадську діячку, політв’язня, зв’язкову Романа Шухевича Дарію Гусяк, були й депутати Львівської обласної ради Ярослав Кравченко та Остап Стахів.

Депутати обласної ради привітали ювілярку від імені голови Львівської обласної ради Петра Колодія та вручили їй квіти та подарунки.

Як зазначив депутат Львівської обласної ради Ярослав Кравченко: «Дарія Гусяк – це ціла епоха. Вона прожила стражденне, але героїчне життя. Ми повинні рівнятися на неї». Ярослав Кравченко також відмітив, що у свої літа ця мужня жінка повна енергії, а її очі світяться добром.

Довідка:

Народилася Дарія Гусяк 4 лютого 1924 р. у м. Трускавець Львівського воєводства (тепер Львівська область). Закінчила українську народну школу. З 1939 р. підтримувала зв’язки з ОУН. 1943 р. закінчила торгівельну гімназію в Дрогобичі. У 1947 р. уникнула арешту і перейшла в підпілля. У 1948 р. вступила до ОУН. Організувала хату-криївку в с. Грімне Комарнівського району на Львівщині. Була зв’язковою Романа Шухевича. У 1948 р. її заарештували. З 2 березня 1950 р. утримували у львівській тюрмі «на Лонцького». Після року перебування в тюрмі Дарію Гусяк перевели до Києва для продовження слідства. Відповідно до рішення комісії Особливої наради при МДБ СРСР засуджена за ст. 54-1 «а» КК УРСР («зрада Батьківщини») до 25 років тюремного ув’язнення, яке відбувала в тюрмах Верхньоуральська та Володимира. Згодом відправлена в с. Баришево (Мордовія). У березні 1975 р. звільнена. Дозволу на повернення на Львівщину не отримала. Поселилась у м. Волочиськ на Хмельниччині. З 1995 р. і дотепер мешкає у Львові.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа