Зустріч з Мустафою Джемілєвим в Римі. Враження

Сьогодні в Посольстві України в Італії відбулася зустріч представників української громади з Мустафою Джемілєвим. Особисто я щасливий, що мав змогу поспілкуватися з цією Людиною.
Мустафа-ага людина унікальна. Дисидент, лідер кримсько-татарського народу, особистий ворог Путіна. Джемілєв не просто депутат, точніше не звичайний депутат – крутелик і «рєшала». Він депутат справжній: мудрий, скромний і, водночас, гордий представник свого гордого і багатостраждального народу.
Кожен народ має своїх моральних авторитетів. Своєрідну совість нації. Людей, які своїм життям стали прикладом для поколінь. До таких авторитетів України без сумніву належить її кримсько-татарський Син – «Киримоглу» (син Криму).
Мустафа Джемілєв провів в ув’язненні 15 років. Голодував в тюрмі 10 місяців. Але ніколи не зраджував своїх принципів. Він ніколи не був і не буде «коритником», але завжди – державником.
Як і всі люди Високого Духу, Джемілєв простий і конкретний у спілкуванні. Дотепний та іронічний. Не зважаючи на російську окупацію, він твердо переконаний, що Крим знову буде в складі України. Для пана Мустафи – це лише питання часу. Він в це вірить, бо вірить в свій народ. «Незважаючи на величезний тиск та репресії, лише троє з 33 членів Меджлісу зайняли проросійську позицію. Простих людей репресують за абсурдними звинуваченнями в основному по двох справах: за зустріч мене кримськими татарами на так званому “кордоні” з Україною та за мітинг під ВР Криму напередодні російської окупації. Але татари залишаються в Криму.» Джемілєв досі дивується, чому Альфа СБУ не зупинила «зелених чоловічків». Спочатку їх було трохи більше сотні і зробити це було не важко. Коли почав цікавитися, отримав цікаву відповідь: «По-перше, не було наказу, а по-друге – СБУ завжди розцінювала як потенційну загрозу власне…кримських татар».
Мустафа-ага вважає за доцільне створення кримських підрозділів оборони. Каже, що Президент підтримує, наразі вирішується де саме – в Національній Гвардії чи в ЗСУ. Він вірить в ефективність санкцій проти РФ, навіть якщо вони зам’які, бо з психічнохворим, який лякає світ ядерною зброєю інші варіанти не ефективні. Він вважає, що переселенців з Криму краще приймати в Херсонській області, а не в Західній Україні: «по-перше, збільшується проукраїнське лобі в пограничній області, а по-друге – простіше буде повертатися у звільнений Крим». Він особисто займається долею заарештованого недавно «айдарівця» кримсько-татарського походження, хоч і каже, що вимагає лише справедливості та об’єктивності при розслідуванні, бо саме походження не може бути індульгенцією від злочинів.
Останнім часом пан Джемілєв є дуже ефективним Народним Послом України. Він зустрічався з більшістю світових лідерів, включно з Бараком Обамою, виступав на засіданні Ради Безпеки ООН. Завтра виступатиме на комітеті з закордонних справ Камери Депутатів італійського парламенту. Сподіваюся, що його виступ не залишить байдужим нікого і, що «лєгісти», «берлусконіанці» і «гріліні» нарешті перестануть кричати про збитки від санкцій. Хоча, надій не багато, бо як каже відомий вислів: «народжений повзати, літати не може».
Для мене сьогодні було свято, хоч і дуже коротке. До наступних зустрічей, Мустафа-ага!

Олесь Городецький

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа