Зустріч із Путіним та дешевий газ: чим Москва порадувала Белград

lavrov-serbia
Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров та президент Сербії Александар Вучич після зустрічі у Белграді вказали на важливість “стратегічного партнерства” між двома країнами
Лавров сказав, що він розмовляв з Вучичем про ситуацію на Балканах і заявив, що Сербія “є найважливішим чинником миру та стабільності в регіоні”, і що “її думку потрібно враховувати у всіх питаннях”.
Він відкинув звинувачення щодо втручання Росії у внутрішні справи країн Західних Балкан. “Ми перебуваємо в таких відносинах з Сербією та іншими країнами регіону, що найважливішим для нас є взаємна вигода та баланс інтересів”, – сказав Лавров.
Натомість глава МЗС РФ розкритикував Європейський Союз, заявивши, що Брюссель “проводить політику, далеку від конструктивної”. “Вони кажуть нам, що ми не маємо права проявляти ініціативу в тих частинах світу, де ЄС має свої інтереси. Мені не потрібно уточнювати, що це неоколоніальна думка. Звинувачення в тому, що Росія нібито порушує деякі норми міжнародного права на Західних Балканах є необґрунтованим. “Будь ласка, докажіть це”, – сказав Лавров.
Також він повідомив, що “передав теплі привітання та найкращі побажання від президента (Володимира) Путіна, ми сповнені рішучості продовжити діалог на найвищому рівні, ми розглянули можливі контакти між двома президентами, і ми домовимось про цю зустріч”.
Президент Александар Вучич сказав після зустрічі з міністром Лавровим, що це “їх найщиріші та відкриті переговори досі”.
“Ми обговорили всю ситуацію в регіоні, і з моїми побоюваннями щодо становища нашої країни та нашого народу в регіоні, я зустрівся з міністром закордонних справ Росії і отримав бачення Російської Федерації та важливі поради”, – сказав Вучич.
Він заявив, що пишається “надзвичайно хорошими відносинами, які Сербія має з Росією”, і сподівається провести зустріч з президентом Росії Володимиром Путіним до кінця року.
Вучич сторкнувся енергетичних питань, заявивши, що Сербії “пощастило», вона «мала сміливість побудувати газопровід з Росією”, маючи на увазі продовження газопроводу “Турецький потік”, яким газ з Росії йде з Туреччини, до Болгарії, Сербії та Угорщини.
Вучич відкинув звинувачення, що Москва тисне на офіційний Белград у сфері енергетики, додавши, що насправді Сербія тисне на російських партнерів, щоб вони отримали найвигіднішу ціну на природний газ у Європі.
“У мене є обіцянка від Лаврова, що він попросить Путіна дати найкращі ціни”, – сказав Вучич.
Лавров приїхав до Белграду з нагоди саміту Руху неприєднання, де Росія має статус спостерігача, який відбудеться в понеділок та вівторок, 11 та 12 жовтня. Українська делегація на рівні керівництва Посольства в Белграді теж бере участь у ювілейній конференції, присвяченій 60-річчю заснування «Руху неприєднання». Україна є «спостерігачем» в цій організації.

На форум у Белграді зібралось 105 делегацій, загалом 550 учасників, з яких 44 міністра закордонних справ.

Балканський оглядач

Джерело: Lavrov i Vučić u Beogradu: Čvrsta podrška Rusije u rešavanju pitanja Kosova

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа