Зустріч Байдена та Зеленського: результати

bid&Ze1

Президент Сполучених Штатів Джозеф Байден та президент України Володимир Зеленський провели спільну зустріч у Білому домі.

В результаті переговорів було опубліковано спільну заяву, в якій велику увагу було привернуто до безпекової сфери, російської агресії, економічної співпраці, приєднання України до НАТО та «Північного потоку-2».

«Сполучені Штати не визнають і ніколи не визнаватимуть російську спробу анексії Криму і підтверджують повну підтримку міжнародних зусиль, в тому числі в рамках Нормандського формату, спрямованого на дипломатичне врегулювання на основі міжнародного права, включаючи Статут ООН», – йдеться в тексті заяви.

«Росія порушила це базове правило стосовно України. Суверенні держави мають право ухвалювати свої власні рішення та обирати свої власні союзи. Сполучені Штати – разом з Україною й будуть продовжувати працювати над тим, щоб притягнути Росію до відповідальності за її агресію. Підтримка США суверенітету й територіальної цілісності України є непохитною», – заявили сторони.

bid&Ze2

В адміністрації Байдена також оголосили про новий пакет допомоги Україні розміром 60 мільйонів доларів, а також надання додаткових одиниць військової техніки.

Велику увагу в спільній заяві приділяється газопроводу «Північний потік-2», закінчення будівництва якого може вплинути на Україну як в економічній, так і в безпековій сферах.

«Сполучені Штати та Україна як і раніше виступають проти” Північного потоку – 2″, який ми розглядаємо як загрозу європейській енергетичній безпеці», – йдеться в спільній заяві.

Згідно з повідомленнями українського міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, сторони провели «історичну» зустріч, яка тривала трохи більше 2-х годин.

Український дипломат зазначив, що основною темою переговорів стала безпека та інвестиції, а також подальша плідна кооперація між Україною та США.

Слід зазначити, що наразі українська делегація на чолі з Зеленським перебуває на західному узбережжі США, де має намір зустрітися з представниками технологічних корпорацій.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа