«Зупинити Путіна!» – українство вимагає, світ підтримує

В останні дні квітня світом прокотилася нова хвиля антипутінських протестів.

18157734_1296742507045777_4780061003725852380_n

Українська діаспора, Всесвітній рух патріотів України вже вчетверте провів акцію «Стоп Путін! Стоп війна!». Враховуючи останні події – вибори президента у Франції, хімічна атака в Сирії, загибель спостерігача ОБСЄ на непідконтрольній Україні території Донбасу, скандал з президентом ПАРЄ Аграмунтом – подібний захід був дуже доречним аби нагадати світові, хто реально стоїть за дестабілізацією в ЄС, Україні, Близькому Сході.

І хоча четверта акція не була настільки масовою, як попередні, але вона виконала свою задачу – ще раз звернути увагу на злочини путінського режиму проти людства.

Серед вимог акції традиційно були наступні:

  1. Вивести усі іноземні збройні формування, військову техніку, а також найманців з території України включно з Кримом під наглядом ОБСЄ. Роззброїти всі незаконні збройні групи. Відновити повний контроль над державним кордоном з боку України у всій зоні конфлікту, згідно з п.п.9-10 Мінських угод від 12.02.2015р. і резолюції Генасамблеї ООН від 16.11.2016р.
  2. Збільшити час роботи спостережної місії ОБСЄ до 24 годин на добу, сім днів на тиждень, та допустити місію до частини українсько-російського кордону, яку Україна тимчасово не контролює.
  3. Негайно звільнити всіх заручників і незаконно утримуваних осіб (включаючи українських полонених, військових та цивільних, що незаконно утримуються на територіях Криму, Донбасу і країни-агресора Росії, а також громадян інших країн), які знаходяться під арештом за політично мотивованими і сфабрикованими звинуваченнями, згідно з п.6 Мінських угод від 12.02.2015р.
  4. Звільнити тимчасово окуповану країною-агресором територію Криму і Севастополю, згідно з резолюцією Генасамблеї ООН від 16.11.2016р.

Особливий наголос світове українство зробило на необхідності посилення спостережної місії ОБСЄ та звільненні полонених і заручників, які протизаконно утримуються державою-терористом в своєму полоні, адже по цих пунктах не спостерігається особливого прогресу. За словами учасників акції, існує необхідність посилення санкційних заходів проти Росії.

Також під час акцій звучали вимоги відставки президента ПАРЄ Педро Аграмунта, який літав до Сирії у російському військовому літаку на запрошення РФ і, не виключено, за певну нагороду з боку росіян. Деякі мітингувальники закликали підняти питання введення миротворчої, або хоча б міжнародної поліцейської місії на Донбас, та залучення міжнародних структур до моніторингу ситуації з порушенням прав людини в Криму.

Приємно, що і на цей раз до акції приєдналися українські громади в багатьох містах Світу – традиційно потужно виступило українство Австралії (в Сіднеї і Канберрі), США, Італії, Греції, Латвії, Німеччині, Великобританії, Болгарії…

В Україні акції відбулися в Києві, де Всесвітній рух патріотів України вже традиційно підтримали «Сила Людей» і «Батьківщина молода», в Чернівцях, Івано-Франківську (там акцію також підтримала «Державницька ініціатива Яроша»), Львові, Городку Львівської області, Кропивницькому, Краматорську, Одесі.  В цьому місті не обійшлося й без провокацій з боку проросійських сил під час пікетування Консульства РФ.

Антипутінські акції відбулися й в самій Росії. Щоправда, більшість з них була ініційована місцевими опозиційними силами, лише в Санкт-Петербурзі відбулися монопікети в рамках кампанії «Стоп Путін! Стоп війна!». Але й інші акції були дуже доречними. Адже антивоєнні гасла звучали не лише в Пітері, але й в Казані, Саратові, Тулі, Москві, Новосибірську… Традиційно багато мітингувальників були затримані поліцією. Хоч і не так масово людей затримували, як під час антикорупційних мітингів в березні, тим не менш пресі стало відомо про не менш як сотню затриманих.

«В умовах гібридної війни треба чинити агресору опір і на дипломатичному фронті, й на воєнному, й на економічному, й в інших сферах. Тому акції Всесвітнього руху патріотів є ефективною контр-дією в такій війні», – каже голова київського організації руху Василь Болгарин.

А координатор організації на міжнародному рівні Ірена фон Бург запевняє, що кампанія «Стоп Путін!» буде тривати доти, доки чобіт останнього окупанта не залишить українську землю.

Сергій Багряний, УІС

 

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа