Жителі Чорноморська провели марш пам’яті загиблих героїв АТО

У місті-порту Чорноморську (декомунізованому Іллічівську) на Одещині близько сотні людей 4 червня вшанували пам’ять своїх земляків, що загинули смертю героїв у зоні АТО. Люди почали збиратися ще зранку. Спочатку в середмісті влаштували мітинг-реквієм, запалили лампадки та вшанували полеглих на сході країни хвилиною мовчання. Після цього рушили проспектом Миру до вулиці імені Віталія Шума, названу на честь бійця 28-ї механізованої бригади, який загинув два роки тому на Донеччині.

1 Марш пам'яті загиблих героїв АТО

Із собою учасники ходи, серед яких були родичі загиблих військовослужбовців, несли синьо-жовті та червоно-чорні прапори, співали гімн України та народні пісні. За два роки у зоні АТО загинули шестеро мешканців Чорноморська. Двох із них поховали минулого місяця.

Учасник ходи Геннадій Дашко сказав: «Цим маршем ми хочемо показати місту, що йде війна і тільки за останні два місяці ми поховали двох наших хлопців. Хочемо нагадати всім, що ще є люди, які не повернулися з війни». «Дійсно, вони були героями. Вони віддали життя за нашу країну, за свій дім, багато хто загинув героїчно, рятуючи своїх побратимів. Наприклад, Вася Пихтеєв тримав оборону, дав хлопцям відступити, а сам загинув», – розповів інший учасник ходи Олександр Веселков.

Ходу було приурочено саме до річниці загибелі Василя Пихтеєва. Але її учасники згадали поіменно всіх своїх земляків, що загинули в зоні АТО. Ось цей скорботний список. 16 липня 2014 року під Мар’їнкою загинув Віталій Шум, на честь якого перейменували вулицю Карла Маркса. В ніч з 2 на 3 червня 2015 року там же, під Мар’їнкою, загинув Василь Пихтеєв. 10 жовтня 2015 року під містом Дружківка Чорноморськ втратив ще одного героя – Артема Баца. 16 березня 2016 року в зоні АТО зупинилося серце ще одного бійця – Сергія Фоміна. 10 травня 2016 року в Широкіному підірвався на міні Едуард Савінов. 15 травня 2016 року під Донецьком загинув боєць 128-ї гірничо-піхотної бригади Дмитро Горбунов.

Активісти планують встановити у центрі міста пам’ятник загиблим воякам.

https://www.youtube.com/watch?v=z8SKHZdjJEw

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа