Введено надзвичайний стан у Жанаозені (Західний Казахстан)

Після масових заворушень у місті Жанаозен  президент Назарбаєв ввів надзвичайний стан “з метою забезпечення безпеки населення”, відновлення законності та правопорядку, захисту прав і свобод громадян.  Він  діятиме в межах міста з 18:00 17 грудня 2011 р. до 7:00 5 січня 2012, передає РИА Новости. У цей період в місті діє комендантська година з 23:00 до 7:00.

Посадовці вважають, що призвідниками заворушень в Жанаозені були раніше звільнені нафтовики, які були одягнені в синьо-червону уніформу з написом “Казмунайгаз”. Вони спочатку перешкоджали проведенню святкових заходів, розгромили встановлену на площі сцену, а потім зайнялися мародерством. До теперішнього часу поліцейські затримали близько 70 осіб за підозрою в причетності до безладів. Кількість загиблих лишається невідомою.

Самі ж нафтовики стверджують, що дії чинилися провокаторами, які були навмисне підіслані. Опозиція заявляє, що в країні повністю блокуються соціальні мережі і деякі інформаційні сайти.

Генпрокуратура попередила організаторів заворушень про їх відповідальність перед законом і закликала припинити протиправні дії. За фактами масових заворушень порушено кримінальні справи.

Події трапилися в п’ятницю 16 грудня. Нагадаємо, 15-16 січня 2012 року в Казахстані пройдуть вибори до парламенту. На минулих парламентських виборах до влади прийшла єдина партія – “Нур Отан”, головою якої є незмінний лідер країни Нурсултан Назарбаєв.

Після масових заворушень у місті Жанаозен введено надзвичайний стан, йдеться в указі президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва.

Надзвичайний стан в Жанаозені “з метою забезпечення безпеки населення”, відновлення законності та правопорядку, захисту прав і свобод громадян. ПП діятиме в межах міста з 18:00 17 грудня 2011 р. до 7:00 5 січня 2012, передає РИА Новости. У цей період в місті діє комендантська година з 23:00 до 7:00.

Назарбаєв призначив коменданта міста і ввів низку обмежень.

Раніше глава МВС Казахстану Калмуханбет Касимов заявив, що ситуація в Жанаозені стабілізувалася.

Касимов підкреслив, що призвідниками заворушень в Жанаозені були раніше звільнені нафтовики, які були одягнені в синьо-червону уніформу з написом “Казмунайгаз”. Вони спочатку перешкоджали проведенню святкових заходів, розгромили встановлену на площі сцену, а потім зайнялися мародерством. До теперішнього часу поліцейські затримали близько 70 осіб за підозрою в причетності до безладів.

За даними Генпрокуратури Казахстану, жертвами безладів вже стали 10 людей. За неофіційними даними, число загиблих склало 70 осіб.

Опозиція заявляє, що в країні повністю блокуються соціальні мережі і деякі інформаційні сайти.

Раніше стало відомо, що в місті Жанаозен Мангістауської області Казахстану під час святкового заходу з нагоди 20-річчя незалежності республіки почалися масові заворушення.

В акції брали участь колишні працівники місцевих нафтових підприємств, раніше звільнені після тривалого страйку, решта населення їх не підтримала.

Генпрокуратура попередила організаторів заворушень про їх відповідальність перед законом і закликала припинити протиправні дії. За фактами масових заворушень порушено кримінальні справи.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа