Заява віце-президента США Джо Байдена про неправомірне затримання Надії Савченко

У грудні минулого року я мав честь звернутися до Верховної Ради України. Я говорив з ними про те, що вони, як український парламент, мають можливість написати нове майбутнє для своєї країни. Але було відчутно, що один з представників Ради був відсутній в той день – Надія Савченко. Натомість, її фотографія висіла на трибуні як нагадування про її триваючу боротьбу.

Надія неправомірно перебуває в ув’язненні в Росії з 2014 року – затримана і під слідством за сфабрикованими звинуваченнями. Надія гордо служила своїй країні як військовослужбовець збройних сил, беручи участь у військових діях на сході України, коли її викрали сепаратисти і перевезли через кордон проти її волі.

За минулі 20 місяців вона стала символом української національної гордості і сили. Її навіть обрали до Верховної Ради в той час, як вона перебувала за тюремними ґратами. Її триваюче незаконне утримання під вартою – явне порушення Росією взятих на себе зобов’язань за Мінськими домовленостями, тому Надія повинна бути негайно звільнена. Нещодавно Надія оголосила про початок голодного протесту проти її затримання, і її здоров’я почало погіршуватися після 5 днів без їжі і води.

Сьогодні, коли ми відзначаємо Міжнародний жіночий день і шануємо усіх хоробрих жінок, які боролися проти несправедливості в цьому світі, ми також надаємо підтримку Надії і всьому українському народу. І ми закликаємо Росію зробити правильний вибір – зняти всі звинувачення і негайно відпустити Надію. Вона заслуговує повернутися додому до своєї сім’ї і друзів, приєднатися до колег в Раді і почати будувати нову Україну.

U.S. Embassy Kyiv Ukraine
Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа