Завтра – презентація виставки «Воїни. Історія українського війська»

Київ, вул. Хрещатик 36, біля Київської міської державної адміністрації

Час: 14 жовтня, 14.00

Учасники:

Володимир В’ятрович – голова Українського інституту національної пам’яті, кандидат історичних наук

Анна Сенік – фотограф

Шлях від князівського дружинника ХІ століття, через реєстрове козацтво Гетьманщини часів Богдана Хмельницького, корпус січових стрільців – і до вояка Збройних сил України у зоні АТО.

Після перемоги Революції Гідності та агресії Росії проти української держави відновлення національних військових традицій вкрай необхідне сучасній українській армії. Хоча початкова неготовність Збройних сил України до війни на Сході і була частково подолана та навіть стала рушієм низки реформ, трансформація пострадянського війська в національне досі триває. Цей процес також потребує ґрунтовного перегляду традицій військового однострою, звань, знаків розрізнення і нагород.

Цьогорічна виставка «Воїни. Історія українського війська» – це 20 розповідей про історію військових формувань на теренах України від часів Русі до сьогодення. Експозиція дає змогу зазирнути в минуле та подивитися, якими були однострої та зброя українських воїнів у різні історичні епохи. Світлини супроводжує інформація про тип військових організацій, чисельність і озброєння військ, методи воєнного мистецтва та найвизначніші битви.

Радянська і російська пропаганда десятиліттями переконувала нас, що українці – народ миролюбний та лінивий. Коли ж прямих згадок про українське військо уникнути було неможливо, то використовувалися такі слова, як «мазепинці», «петлюрівці», «бандерівці», або й просто – «банда», «бандити».

Правда полягає в тому, що навіть у тяжкі періоди бездержавності перед відкритими загрозами ми самоорганізовувалися, щоб захистити себе та свою землю. Історія нашого війська сягає часів  Давньої Русі. Високо цінувалися загони з українських земель у військах Великого Князівства Литовського та Речі Посполитої. Козацька піхота була чи не найкращою у Східній Європі. У ХХ столітті українці показали світові чимало прикладів справжньої воїнської мужності, вправності  та завзяття, які не мають бути забутими сьогодні.

Нагадаємо, що виставка є логічним продовженням інформаційно-просвітницького проекту “Воїн. Історія українського війська”. У рамках проекту Інститут національної пам’яті передав Міністерству оборони комплекти однойменних постерів для розповсюдження серед військових частин і навчальних закладів. Передбачалося, що ці матеріали будуть використані у навчальному процесі та просвітницькій роботі.

Виставку підготували:

Фотографи: Анна Сенік, Роман Ніколаєв, Ігор Свенцицький.

Історична реконструкція: Микола Балабан. Тексти: Василь Павлов, Максим Майоров, Сергій Громенко.

Літературний редактор: Богдан Завітій.

Організатор проекту: Український інститут національної пам’яті

Виготовлення виставки: GalNext. Дизайн – Назар Ясиневич

Прес-служба Українського інституту національної пам’яті

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа