Завтра під стінами МВС активісти вимагатимуть звільнення Василя Паскала з Національної поліції

Завтра, 27 листопада, о 9:30 активісти Громадського люстраційного комітету вийдуть під стіни Міністерства внутрішніх справ з вимогою звільнити Василя Паскала з посади першого заступника голови Національної поліції України – начальника кримінальної поліції. Акція відбудеться за адресою: вул. Академіка Богомольця, 10.

Проведення акції – це позиція незгоди громадських організацій, журналістів, народних депутатів та окремих держслужбовців з призначенням одіозного Паскала до Національної поліції. Керівництво МВС та Нацполіції відверто ігнорують суспільне обурення провальними кадровими кроками відомств. Ще два тижні тому Громадський люстраційний комітет звернувся до Хатії Деканоїзде з відкритим листом, в якому зазначив всі злочинні дії Паскала та закликав не допустити його призначення в поліцію. Глава Національної поліції не надала жодних коментарів, а 24 листопада було оприлюднено офіційну відповідь від МВС, яка підтверджувала його призначення до відомства. Після цього Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков та Керівник Національної поліції Хатія Деканоїдзе були викликані на засідання парламентського антикорупційного комітету, проте запрошення посадовці проігнорували.

«Призначення Паскала в нову поліцію це злочин проти суспільства, яке вийшло на Євромайдан саме для того, щоб таких як він не було в органах державної влади. Ми вимагаємо його негайного звільнення як того, до речі, вимагає закон про люстрацію, від якого Паскал ховається за абсурдним рішенням суду», – підкреслює Олександра Дрік, Голова Ради ГО «Громадський люстраційний комітет».

Нагадаємо, Паскал більше року незаконно перебуває на службі. Він є суб’єктом Закону «Про очищення влади», оскільки з 2011 по 2014 роки очолював Департамент карного розшуку МВС. Посадовець уникає люстрації через судову ухвалу, прийняту з численними порушеннями.

Під час Революції Гідності на очолюваний ним Департамент карного розшуку МВС України було покладено завдання забезпечити контроль за організацією та здійсненням оперативного супроводу досудового розслідування в межах кримінального провадження щодо учасників протестів, тобто фактично займатися переслідуванням активістів Євромайдану.

5 листопада Василь Паскал був звільнений з посади заступника Міністра внутрішніх справ. 24 листопада інформацію про призначення Паскала оприлюднили на офіційному сайті МВС, де також зазначено, що судом було встановлено відсутність підстав для звільнення Паскала з посади заступника міністра внутрішніх справ на підставі Закону України «Про очищення влади». Крім того, МВС посилається на відповідь Генеральної прокуратури про те, що всі повідомлення про причетність Паскала до злочинів, вчинених стосовно учасників Революції Гідності, не відповідають дійсності.

Крім того, 7 вересня Громадським люстраційним комітетом було направлено в ГПУ заяву про злочин стосовно дій вже екс-заступника Міністра внутрішніх справ Василя Паскала під час акції, що проходила під стінами Верховної ради 31 серпня. На одному із відеозаписів зафіксовано, що Паскал віддавав накази бійцям Національної гвардії кидати димові шашки, які летіли з боку мітингуючих, назад у натовп. За офіційною інформацією, у цей день внаслідок вибуху гранати, яка була кинута в правоохоронців, постраждало більше 100 людей, а троє померло.

З повагою,

команда Громадського люстраційного комітету

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа