Завкафедри університету Франка отримав французький орден

Посол Франції в Україні Ізабель Дюмон вручила нагороду «Орден Офіцера Академічних Пальм» завідувачеві кафедри французької філології Роману Помірку

У рамках свого офіційного візиту до Львова Надзвичайний і Повноважний Посол Франції в Україні Ізабель Дюмон у супроводі аташе з питань співробітництва в галузі французької мови Фабріса Пето й аташе з питань університетського та наукового співробітництва Сільвена Ріґоле 17 жовтня 2016 року відвідала Львівський національний університету імені Івана Франка.

IMG_5719

«Надзвичайний і Повноважний Посол Франції в Україні Ізабель Дюмон уже вдруге відвідує Львівський університет. А відтак, ми постійно відчуваємо її підтримку щодо діяльності вишу, розширення та зміцнення його співпраці з вищими навчальними закладами Франції», – зазначив у вітальному слова Ректор Володимир Мельник.

Зазначимо, що Львівський університет на основі підписаних угод співпрацює з Університетом м. Анже, Університетом Париж-ІV,  Університетом Пєра і Марії Кюрі, Університетом Дю Мен, Університетом Ренн-2, Французьким культурним центром і Федерацією обмінів між Францією та Україною. Варто відзначити й тісні зв’язки Наукової бібліотеки ЛНУ ім. Івана Франка з Муніципальною бібліотекою Ліону, Бібліотекою  Університету Жана Мулена, Вищою школою інформаційно-бібліотечних наук у Ліоні.

Ректор подякував Ізабель Дюмон за особистий вагомий вклад у розвиток і зміцнення українсько-французьких відносин і вручив їй відзнаку Львівського університету – ювілейну медаль Івана Франка.

«Я маю велику приємність представляти сьогодні до нагороди особу, яка справді є визначальною у розвитку французької мови у Львівському університеті, – звернулася до присутніх Надзвичайний і Повноважний Посол Франції в Україні Ізабель Дюмон. – Уже впродовж 200 років ця почесна відзнака, про яку ми сьогодні говоримо, стосується осіб, які працюють в професійному й академічному середовищі, за їхній внесок у розповсюдження французької традиції у світі, за виховання молодих поколінь і за розвиток стосунків різних країн із Францією».

IMG_5798

Пані Посол зауважила, що діяльність  професора Романа Помірка, викладача французької та іспанської мов, завідувача кафедри французької філології, академіка АН Вищої школи України, кавалера Ордена Ярослава Мудрого, має важливе значення не тільки для кафедри французької філології, але є вагомим внеском для викладачів і студентів Львівського університету.

«Ви завжди залишалися вірним Львівському університету, ви присвятили йому все життя і свою кар’єру, залишилися вірним формуванню українських студентів, сприяючи таким чином розвитку й розповсюдженню французької мови у Вашому регіоні й Україні», – зазначила Ізабель Дюмон і вручила Романові Помірку почесну відзнаку –  «Офіцер Ордена Академічних Пальм».

IMG_5816

Довідка: Орден Академічних Пальм – нагорода Франції за заслуги в освіті і науці. Нині цим орденом можуть бути нагороджені як викладачі і члени викладацького співтовариства, так і особи, які зробили значний вклад в народну освіту, а також іноземні піддані й французи, які мешкають за межами Франції, однак активно сприяють поширенню французької культури в інших країнах. Кандидатури для нагородження розглядаються в Раді ордену Академічних пальм під головуванням міністра народної освіти Франції. У Раду, окрім міністра, входять один із членів Ради ордену Почесного легіону і глави інспекцій міністерства освіти. Рішення приймаються більшістю голосів. Список нагороджених затверджує прем’єр-міністр Франції.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа