Завдяки Церкві українці зберігають автентичність у Польщі – Храмовий празник у Кентшині

У вівторок 14 січня Кентшинська парафія св. Василія Великого відзначила свій празник. Літургію очолив Єпископ помічник Перемисько-Варшавської Архієпархії, Преосвященніший Євген Попович. За українською традицією, хлібом і сіллю, достойного гостя вітав парох о. Миколай Козіцький ЧСВВ та представники парафіян.

1(5)

Богослужіння співслужили душпастері: протоігумен Василіянського Чину у Польщі ієрм. Ігор Гарасим ЧСВВ та отці душпастері Венгожевського деканату: синкел Вармії і Мазур ієрм. Дмитро Гарасим ЧСВВ, ієрм. Миколай Козіцький ЧСВВ, ієрм. Мирослав Підлипчак ЧСВВ, ієрм. Василій Олег Кепещук ЧСВВ та о. Дарій Глинєвич. Дияконував літургію Богдан П’єтночка ЧСВВ. Святою тайною сповіді служив о. Григорій Столиця. На храмовому святі були також присутні сестри василіянки з Кентшина і сестри служебниці з Бартошиць.

2(2)

Присутність Преосвященнішого Євгена була подією особливого характеру, бо як підкреслив сам Владика, це була його перша Архієрейська Літургія, яку він служив поза собором св. Івана Христителя в Перемишлі. Владика був висвячений єпископом 21 грудня 2013 року, і в перше як єпископ зустрівся з вірними поза Перемишлем. Владика не вкривав своєї радості, що з Божого провидіння ця Літургія і зустріч відбулася у Кентшині.

3(5)

На початку проповіді владика подякував за запрошення та можливість участі у відзначенні празника. Він привітав усіх з Новим Роком, побажав Божої благодаті та заохочував покладати свої надії на Бога.

Владика згадав постать св. Василія Великого – аскета, єпископа, учителя, богослова і вченого, знаменитого представника старовинної церкви. Незважаючи на різного роду труднощі і перепони св. Василій завжди служив Богові. Владики Євген закликав присутніх бути активними, солідарними та відповідальними членами греко-католицької спільноти.

4(1)

На звкінчення святкувань парох о. Миколай Козіцький висловив подяку владиці, духовенству та присутнім за Божественну Літургію. Зі свого боку за душпастирський візит владиці Євгену подякували також представники парафіяльної ради – Славомир Іванюра та Єва Клек.

Андрій Сидор

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа