Закон про “партійну диктатуру” оскаржать в Конституційному Суді

У вівторок, 22 березня, о 12:00 біля будівлі Конституційного суду України (Жилянська, 14), відбудеться брифінг депутатів міжфракційного об’єднання «Народний контроль» Дмитра ДОБРОДОМОВА та Богдана МАТКІВСЬКОГО щодо подання в КСУ вимоги визнати неконституційними норми закону про «партійну диктатуру» (№3700).

На думку ініціаторів подання ухвалений закон легалізує політичну корупцію та посилю партійну диктатуру. Крім того, переконані у “Народному контролі”, закон суперечить одразу трьом статтям Конституції, а саме:

  1. має зворотню дію в часі (ст. 58 Конституції України);
  2. дозволяє змінювати результати виборів вже після виборів (ст. 5 Конституції України та роз’ясненням Конституційного Суду України);
  3. обмежує виборче право громадян (звуження змісту та обсягу існуючого права, що суперечить ч. 3 ст. 22 Конституції України).
Нагадаємо, 16 лютого 2016 року Верховна Рада України за допомогою “кнопкодавів” ухвалила проект закону 3700 (закон – 1006-VIII), який дозволяє партійним лідерам виключати кандидатів у народні депутати з виборчих списків вже після виборів. 24 лютого його підписав Голова ВРУ – Володимир Гройсман, 25 лютого – Президент Петро Порошенко, 26 лютого Закон опублікували в газеті «Голос України», а 27 лютого він набув чинності. Співдоповідачі з моніторингу України у висловили стурбованість у зв’язку з змінами, що запроваджує закон.
Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа