Закон про конкурсну комісію в прокуратуру треба змінити

Народні депутати Мустафа Найєм, Владислав Голуб, Оксана Юринець, Сергій Лещенко, Світлана Заліщук підготували та внесли на розгляд Верховної Ради зміни до до Закону «Про прокуратуру» (щодо особливостей функціонування Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів протягом перехідного періоду)» (реєстраційний номер 4281).

Метою Проекту Закону є встановлення на перехідний період реформування органів прокуратури положень, які б виступили додатковими гарантіями проведення прозорих конкурсних процедур призначення прокурорів на посади та усунення корупційних ризиків у цьому процесі.

«Конкурс на посади керівників місцевих прокуратур, який нещодавно завершився, мав на меті оновити систему прокуратури шляхом залучення нових людей та впровадження нових підходів до управління, щоб в кінцевому результаті зламати корупційні схеми, що склалися за десятиліття. Однак,  результати конкурсу (84% осіб, що пройшли конкурс є колишніми керівниками органів прокуратури) показали, що кадровий склад місцевих прокуратур не тільки не оновлено, але навпаки укріплено існуючу вертикальну систему органів прокуратури, адже, завдяки недосконалості перехідних положень Закону, Генеральний прокурор особисто обирав керівників місцевих прокуратур із запропонованих конкурсними комісіями кандидатів», – зазначили народні депутати у пояснювальній записці до законопроекту.

Автори законопроекту підкреслили, що за існуючих умов, формування органів прокурорського самоврядування в порядку, передбаченому чинним Законом, призведе не до децентралізації системи прийняття рішень, а навпаки до посилення її централізації.

«Однак, і відмовитись від створення цих органів не можна, оскільки ефективні органи прокурорського самоврядування є однією з гарантій прозорості відбору і призначення прокурорів на посади. Враховуючи наведене, існуючий порядок формування органів прокурорського самоврядування та Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів потребує суттєвого удосконалення та законодавчого перегляду», – стверджують народні депутати.

Отримано з поштової розсилки Верховної Ради

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа