Закон про “амністію сепаратистів” чи “амністію грабіжників та вбивць”?

У середу, 03.06 до порядку денного ВРУ внесено законопроект №4667-3 «Про недопущення переслідування тапокарання осіб з приводу подій, які мали місце під часмасових акцій громадянського протистояння, що розпочалися22 лютого 2014 року», більш відомий як законопроект «про амністію сепаратистів».

http://iportal.rada.gov.ua/meeting/awt/show/5555.html

Нагадаємо про те, що раніше була опублікована заява правозахисних організацій щодо недопущення прийняття проекту закону в зареєстрованій редакції.

http://helsinki.org.ua/index.php?id=1400653326

Правозахисники в своїй заяві звертають увагу на низку йогонедоліків, які можуть призвести до фатальних наслідків.Правозахисники наголошують, що цей законопроект прямосуперечить прямо суперечить як, власне, Женевській угоді й Європейська конвенція про захист прав людини іосновоположних свобод, так і чинному законодавствуУкраїни.Зокрема, унеможливлення проведення розслідуванняцілої низки кримінальних проваджень, а відтак неможливістьвстановлення винних у вчинених злочинах, неможливістьотримання потерпілими відповідного статусу в кримінальномупроцесі, та отримати в межах кримінального процесувідшкодування за шкоду, спричинену злочином. Окрім того,законопроект у нинішній редакції містить положення прозвільнення від відповідальності за тяжкі злочини. Народнідепутати пропонують амністувати навіть за тяжкі злочини.Наприклад, ст. 109 ККУ – Дії, спрямовані на насильницькузміну чи поваленняконституційного ладу або на захопленнядержавної влади; ст. 112 ККУ – Посягання на життядержавного чи громадського діяча; 113 ККУ – Диверсія; 146ККУ – Незаконне позбавлення волі або викрадення людини; 147 ККУ – Захоплення заручників; 186 ККУ – Грабіж; 187 ККУ -Розбій, ст. 255 ККУ – Створення злочинної організації; ст.258ККУ – Терористичний акт; ст. 260 ККУ – Створення непередбачених законом воєнізованих або збройнихформувань.

Із цієї точки зору законопроект не йде в жодне порівняння змайданівською “амністією”, що розповсюджувалася тільки наст. “Масові заворушення”.

У зв’язву з цим, експерти пропоную внести низку змін додокументу до винесення його на голосування до сесійної зали.А саме, привести положення у відповідність до закону «Прозастосування амністії в Україні»; передбачити необхідністьрозслідування всіх злочинів, встановлення винних, визнанняосіб потерпілими, фіксування незаконності зазначених дій ілише після цього – звільнення від покарання; передбачити,що звільнення від покарання у кримінальних провадженняхщодо злочинів, якими спричинено шкоду потерпілим, можливелише за умови примирення із потерпілими та відшкодуванняшкоди; обмежити коло осіб, щодо яких застосовуєтьсяамністія лише громадянами України та особами безгромадянства, а також обмежити злочини, які підпадають підамністію територіально – Луганською, Донецькою областю там. Одесою; звільнятися від кримінальної відповідальностімає бути можливим лише за тієїумови, що їх дії не є тяжкими таособливо тяжкими злочинами.Окрім того, документ містить”принцип заручників” від якого правозахисники застерігали увипадку із законопроектом щодо амністії учасників Майдануще в січні цього року, наголошується в заяві. «Верховна Радазнову ставить українську державу в один ряд із піратами татерористами, що використовують інститут заручників якінструмент впливу на ситуацію.”

До речі, таких проектів законів зареєстровано і внесено в порядок денний три різних редакції, жодна з яких не відповідає міжнародним принципам і зобов’язанням України.

Звернення правозахисних організацій http://euromaidansos.org/uk/node/166

Євромайдан SOS

 

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа