Закінчення шкільного року братської рідної школи ім. Св. Андрія в Сіднеї (УГКЦерква)

Директорка Школи пані Одарка Брецко та вчительки Славка Гошовська, Тетяна Зінєвич, Марійка Кука, Тереса Бутилевіч, Наталка Стефанишин,  Сестра Доротея, Меланія Берегова і пані Євгенія Барчинська, довголітня директорка Школи  рішили, що церемонія закінчення Шкільного Року  відбудеться в  церкві, щоби в такий спосіб якнайбільше людей були свідками роздачі свідоцтв школярам й випуску учнів.

andria sviato i maidan 401

Одарки Брецко наголосила, яку важну ролю відограє українська школа та як гордо школярі несуть державний прапор як ознака підтримки з Україною. Дякувала, як ми кажемо усім й вся за вкладену продовж року працю, – батьківському комітетові, Фундації “Карпати”, Союзові Українок відділові ім. О. Басараб та ім. княгині Анни Ярославни, СУМ, Пласт, ФУСА, Громаді Кабраматта – Ферфілд за грошеву підтримку,  всім вчителям, – одним словом ВСІМ, хто дбає про існування Школи.

andria sviato i maidan 482

 

Відбулася роздача шкільних свідоцтв по клясах, від садочку, який веде преподобна сестра Доротея до випусників школи 10 кляси. Грамоти дуже гарно видруковані.

Грамоту від Н.П.В. Департменту Освіти ( NSW Minister’s Awards for Excellence in Student Achievement Community Languages Schools) – отримав Маркіян Стефанишин і Марян Римовський, грамоти давала пі Євгенія Барчинська й о. Симон, нагороду з фонду ім. Мирона Даниляка за найкращі успіхи з історії отримав Максим   Дусь-Адамс, нагороду вручила пані Ганя Даниляк, нагороду з Фонду ім. Дмитра і Марії Cлободян отримали  Соломія Матіюк та Маркіян Стефанишин за успіхи в навчанні в український і австралійський школах і участь в громадському житті. Нагородила їх паніі Галина Гузій.

andria sviato i maidan 492andria sviato i maidan 493

Одарка Брецко оголосила, що цьогорічні випусники Школи підходитимуть з батьками до переду церкви. Отак першими увійшли Микола та Ліля Матіюк з дочкою Соломією, всечесніший отець Олег Стефанишин і пані їмость Наталка з сином Маркіяном, Таня Дусь й її чоловік др. Адамс. Їх син Максим перебуває в Китаї в рамках програми виміни студентів й не був присутнім.

Було багато гордості від приналежності до української школи і до спільноти від випусників Маркіяна Стефанишина, який дякував всім вчителям за їх прихильне ставлення до нього,  Соломії Матіюк й Максима Дусь-Адамс, за їх працю і все добро, яке вони дарують дітям й нашій спільноті.  Соломія Матіюк  прощалася з школою в оригінальний спосіб. Вона заспівала пісню ” Мамина сорочка”– чим викликала багато слізь зворушення чи не всіх присутніх в церкві. Й їм вручили книжки, словники, пропамятні подарунки.

andria sviato i maidan 533

СВЯТОЧНИЙ ОБІД

Коли закінчилася церемонія офіційного закінчення школи, отець Симон привітав присутнього в церкві отця Михайла Смолинця, настоятеля Св. Покровської Церкви (УАПЦ) з Гомбуш.

Запросив всіх на святочний обід, який приготували члени Батківьського Комітету.

Ми йшли в черзі по страви. Заповнилося велике шатро людьми. Всі, хто зі мною говорив й старші й мої ровесники висловлювали свої турботи про події, які відбуваються в Україні, про те, що австралійське телебачення майже не присвячує повідомлень про нашу, як спільноти Австралії підтримку Україні своїми Майданами. Час до часу телевізійний канал 24 подає короткі звідомлення про Майдан в Києві. День раніше в суботи 14.1. відбулася акція на підтримку Майдану в Канберрі перед приміщенням Посольства України. До мітинґуючих на чолі з Петром Шміґелем й Ярославом Думою, вийшов в.о.посла пан Станіслав Сташевський, який прийняв від Петра Лютака листа від СУОА, наш протест проти ганебної поведінки Президента й Уряду України не підписання Угоди про вступ України до Европи. Канал телебачення СБС подав про цю акцію повідомлення, як і про події того дня в Києві.

Відбувся виступ школярів, які деклямували вірші, співали й колядки. Танцювальний гурток «Весельчата» (керівник Ярослав Сивак) виконали кілька народних танців, приходив св. Миколай, який  роздавав подарунки, солодщі всім присутнім… Він підходив до кожного стола.

Голова Батьківського Комітету пані Ліля Матіюк у свойому слові до учнів, зокрема цьогорічних випусників, дякувала за їх пильність-активність у школі, в науці, вони же і члени Осередку СУМ-у, танцювальної групи «Весельчата», просила, щоби вони надалі продовжували почату активність в суспільстві. Звернулася до малих учнів брати приклад в своїх друзів, які прощалися зі школою. Пані Ліля дякувала своїм друзям членам Батьківського Комітету, всім, хто школу підтримує й отцеві Парохові Симонові Цькуєві за духову й взагалі підтримку Школи.

На святі було багато радости,  зокрема коли виступали найменші артисти. І вчителів не забули й обдарували й мене, за те, що пишу про діяльність школи й увіковічнюю все на знимках. Дуже вдячна директорці Одарці Брецько за чудове намисто.

andria sviato i maidan 552andria sviato i maidan 554

І ще і ще раз Одарка Брецко й отець Симон дякували всім за присутність, за те, що ми думками були з людьми на Майдані, куди знов поїхав голова СУОА Стефан Романів.

Повідомили, що навчання в Українській Братській школі розпочнеться в лютому місяці 2014 року.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа