Західні Балкани приймуть в ЄС. Але невідомо коли

244664635_1186832558464330_3474376907438677973_n

Лідери ЄС за погодженням із лідерами Західних Балкан прийняли на спільному саміті Декларацію, яка однозначно підтримує європейську перспективу Західних Балкан та підтверджує прихильність Європейського союзу до процесу розширення.
У саміті, який пройшов в Словенії, взяли участь лідери усіх країн ЄС та шість лідерів Західних Балкан – з Албанії, Боснії і Герцеговини, Сербії, Чорногорії, Республіки Північна Македонія та Косово.
«ЄС знов підтверджує свою відданість процесу розширення <…>. Ми продовжимо посилювати наше спільне залучення до ініціювання політичних, економічних та соціальних змін у регіоні, одночасно визнаючи прогрес, якого досягли Західні Балкани», – зазначено у першому пункті Декларації.
Водночас зазначається, що підтримка ЄС партнерам із Західних Балкан “буде тісно пов’язана з відчутним прогресом у сфері верховенства права, соціально-економічних реформ та дотримання європейських стандартів”.
Пункт 6 присвячений діалогу між Белградом і Приштиною, в якому зазначається, що від обох сторін очікується конкретний прогрес і нормалізація відносин.
“Ми повністю підтримуємо зусилля Спеціального представника ЄС щодо діалогу Белград-Приштина та інших питань на Західних Балканах, і очікуємо конкретного прогресу та нормалізації відносин з обох сторін, що є вирішальним для стабільності та розвитку всього регіону і продовжать свій європейський шлях. “документ.
У частині Декларації, яка стосується економічного та інвестиційного плану, ЄС наголошує, що буде мобілізовано близько “30 мільярдів євро для регіону протягом наступних семи років”, з яких дев’ять мільярдів – це гранти, а близько 20 мільярди – інвестиції у реконструкцію та відновлення Західних Балкан.
ЄС додає, що продовжує підтримувати регіональне співробітництво і закликає лідерів регіону створити Спільний регіональний ринок, погоджений у Софії у 2020 році, і вітає дорожню карту для поступового припинення роумінгу між ЄС та Західними Балканами.
Що стосується політичного співробітництва та співробітництва в галузі безпеки, лідери ЄС закликають партнерів із Західних Балкан рухатися до “повного узгодження із зовнішньою політикою ЄС”, активізувати співпрацю з ЄС у боротьбі з дезінформацією та гібридними загрозами та продовжувати співпрацю -операції з питань міграції та боротьби з тероризмом, відмивання грошей, торгівлі людьми та наркотиками.
У висновку декларації зазначено, що саміти ЄС-Західні Балкани з метою “покращення політичного діалогу з регіоном” стануть регулярними, а наступний запланований на 2022 рік.
Глава Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн заявила на підсумкової прес-конференції, що повідомлення саміту є чітким: країни Західних Балкан є частиною тієї ж Європи, що і держави-члени. “У нас спільна історія, спільні цінності, а також спільна доля. Європейський Союз не буде повноцінним без Балкан”, – сказала очільниця ЄС.
Голова Європейської ради Шарль Мішель заявив після саміту, що регіон має велике стратегічне значення для ЄС, але реформи на Західних Балканах мають вирішальне значення.
Прем’єр -міністр Словенії Янез Янша сказав, що це важлива подія, яка прояснила картину в регіоні. Як він зазначив, ні для кого не секрет, що Словенія хотіла включити в Декларацыя конкретні терміни приєднання країн Західних Балкан до ЄС, але цього не сталося. Втім, незважаючи на це, засвідчено велику готовність держав-членів ЄС до того, що наступне десятиліття стане таким, в якому усі зусилля будуть спрямовані на приєднання нових членів, підкреслив Янша.
Балканський оглядач
Джерела:

https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika/4540731/deklaracije-zapadni-balkan-ljubljana.html?fbclid=IwAR3rR9vDCaok5fhcFqJ_n2HDYtzsYXdEwF26rrEMyYBiyk83ZYdG-Dg3LQg

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа