Забіг “Шаную воїнів, біжу за героїв України” – 2021

zabih

28 серпня на майдані Незалежності

Тепер до організації щорічного заходу долучився Музей Майдану.

28 серпня в центрі Києва відбудеться забіг на честь українських військовослужбовців “Шаную воїнів, біжу за героїв України”. Це щорічна дяка нашим нинішнім захисникам та вшанування пам’яті полеглих.

Усім охочим запропоновано пробігти 2, 5 або 10 км за будь-кого, хто загинув в АТО й ООС, й цим ушанувати їхню пам’ять, а також морально підтримати військовослужбовців та їхні родини.

На спортивному заході кожен учасник має пробігти обрану ним дистанцію із закріпленим на футболці іменем знайомої або незнайомої людини, яка віддала життя в боротьбі за територіальну цілісність України та ніколи вже не ходитиме по цій землі. Можна повідомити ім’я родича чи друга або ж номер з іменем і прізвищем воїна буде присвоєно бігунові при реєстрації.

Київський забіг придумали Олег Дурмасенко, Таїсія Братасюк і Дмитро Примаченко, і він стає новою масовою традицією. Щороку подія збирає сотні бігунів, серед яких і майданівці, учасники бойових дій на сході України, їхні родичі, побратими та друзі.

2018 року територією “Експоцентру України” пробігли 300 учасників першого пам’ятного забігу за воїнів. Наступні відбулися на Трухановому острові та в парку “Межигір’я”, збираючи щораз більше учасників. 2021 року маршрут проляже по майдану Незалежності та Великій Васильківській.

Окрім патріотично налаштованих українців, у першому забігу взяли участь представники посольства Великої Британії та військовий аташе посольства США, а спеціальним гостем був Джордж Лутц, засновник американської організації “Шануй і пам’ятай” та організатор аналогічного всеамериканського забігу за загиблих воїнів.

“Щорічний забіг на вшанування героїв, полеглих в російсько-українській війні, має місію об’єднання нації та становлення національного патріотичного виховання. Цим заходом ми також ушановуємо героїв, полеглих за Україну в усі часи! Нам дуже важливо, щоб уся країна бігла в один день, щоб забіг став могутньою хвилею нашої єдності”, – каже Олег Дурмасенко, батько загиблого героя Олексія Дурмасенка та голова ГО “Славетні епохи України”.

У минулорічних забігах брали участь працівники Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності, а тепер цей заклад долучився й до організації заходу.

“Як музей-меморіал ми, прославляючи Небесну Сотню, пам’ятаємо також про тисячі майданівців, які 2014 року подалися на східний фронт. Поєднання важливої теми з фізичною культурою є дієвим нагадуванням про героїв-сучасників широкому загалу”, – зазначила Ольга Савенок, завідувачка просвітницько-організаційного відділу Національного музею Революції Гідності.

shan-mara

Організатори націлені зробити такий забіг шани традицією в усіх областях України.

Реєстрація розпочнеться в середині липня. Умови участі та маршрут – у фейсбук-групі. По докладнішу інформацію звертайтеся до представників оргкомітету за тел. 063 412 9607.

Національний музей Революції Гідності 
пресслужба

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа