За вчинення 24 злочинів судитимуть лідера та учасників злочинної організації з оточення «смотрящого за Полтавою»

Затримання зловмисників проводилося у два етапи.  У лютому поліцейські затримали учасників відокремленого підрозділу злочинної організації , а в квітні – самого лідера та інших членів угруповання.  11 фігурантам загрожує до 12 років за ґратами. 

Оперативники управління стратегічних розслідувань у Полтавській області спільно зі слідчими обласної поліції встановили групу осіб, причетних до скоєння низки злочинів на території Полтави та прилеглого регіону. Її організатором виявився 40-річний полтавчанин, раніше неодноразово засуджений за вчинення тяжких злочинів. Лідер угруповання входив до близького оточення так званого «смотрящого» за Полтавою, якого поліцейські затримали у червні 2023 року. 

Маючи авторитет у кримінальних колах, лігер залучив до протиправної діяльності довірених осіб, кожен з яких відповідав за ввірений йому напрямок. Єдине джерело доходів учасників злочинної організації — скоєння злочинів: крадіжки, викрадення автомобілів, вибивання з потерпілих вигаданих боргів із погрозами розправи і знищення майна. 

Під час досудового розслідування оперативники та слідчі зібрали докази причетності членів злочинної організації до вчинення 24 кримінальних правопорушень:  вибивання неіснуючих боргів, поєднані з погрозами фізичної розправи, навмисне пошкодження майна шляхом підпалу, а також квартирні крадіжки. 

Так, в одному з епізодів, зловмисники побили битами військовослужбовця, який після поранення проходив лікування у місцевій лікарні та вийшов до магазину за продуктами. Зловмисники напали на жертву безпосередньо у приміщенні магазину. Також встановлено, що фігуранти вимагали від місцевого мешканця 6000 доларів вигаданого боргу, а після побиття чоловіка, відібрали його автомобіль.

З метою конспірації та переховування зловмисники подобово винаймали квартири в Полтаві та Києві. Попри це, поліцейські встановили місця перебування кожного учасника. Тож під час проведення кількох етапів спецоперації у лютому-квітні цього року правоохоронці затримали організатора угруповання та десятьох його спільників. 

Нині досудове розслідування у кримінальному провадженні завершено.  За процесуального керівництва Полтавської обласної прокуратури обвинувальний акт стосовно лідера злочинної організації, керівників окремих її ланок та безпосередніх учасників скеровано до суду. Вони обвинувачуються за низкою статей Кримінального кодексу України:

– ч. 1 та 2 ст. 255 (Створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній);

– ч. 4 ст. 28 ч. 4 ст. 189 (Вимагання); 

– ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 289 (Незаконне заволодіння транспортним засобом); 

– ч. 4 ст. 28 ч. 5 ст. 185 (Крадіжка); 

– ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 146 (Незаконне позбавлення волі або викрадення людини);

– ч. 4 ст. 28 ч. 1 ст. 125 (Умисне легке тілесне ушкодження); 

– ч. 4 ст. 28 ч. 2 ст. 194 (Умисне знищення або пошкодження майна);

– ч. 1 ст. 263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами);

– ч. 1 ст. 209 (Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом);

– ч. 4 ст. 296 (Хуліганство).

Лідеру та учасникам злочинної організації загрожує до 12 років в’язниці з конфіскацією майна. 

 

Департамент стратегічних розслідувань Національної поліції України

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа