За матеріалами ДБР суд виніс вирок щодо двох зрадників, ще 18 перебіжчикам загрожують тюремні ув’язнення

Працівники ДБР продовжують системну роботу з викриття та притягнення до відповідальності зрадників та колаборантів, які після російського повномасштабного вторгнення в Україну добровільно пішли на співпрацю з окупантами.

Цього тижня за матеріалами розслідувань Бюро суд виніс вироки у справах двох перебіжчиків, завершено розслідування та направлено до суду обвинувачення щодо 9 осіб, ще дев’яти повідомлено про підозру.

Суд визнав винним у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України) колишнього правоохоронця з Генічеська. Йому призначено покарання у вигляді довічного позбавлення волі з конфіскацією майна. Чоловік разом з «росгвардією» та «омоном» чергував на блокпостах, брав участь у блокуванні виїзду громадян на підконтрольні України території.


15 років позбавлення волі з конфіскацією майна отримав колишній старший інспектор відділу нагляду і безпеки ДУ «Північна виправна колонія (№ 90)», який перейшов на бік ворога. Його визнано винним у колабораційній діяльності (ч. 7 ст. 111-1, ч. 2 ст. 111 КК України).


Скеровано до суду обвинувачення щодо судді Вовчанського районного суду, яка обвинувачуються у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України).

Після захоплення росіянами Вовчанська вона активно допомагала створювати місцеву окупаційну судову установу. Перед звільненням міста жінка втекла до рф. Завдяки розслідуванню ДБР Друга Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя звільнила її з посади.


Довічне позбавлення волі загрожує двом колишнім прокурорам з АР Крим та Маріуполя, які працюють на окупаційні адміністрації. Обвинувальні акти щодо них направлені до суду.


Завершено розслідування та скеровано до суду обвинувачення щодо двох колишніх працівників Мелітопольського районного управління поліції, які працюють на окупантів у селищі Приазовське на Запоріжжі (ч. 2 ст. 111 КК України).


У колабораційній діяльності за статтею ч. 7 ст. 111-1 КК України обвинувачується фермер, якого окупаційна влада призначила керівником незаконно створеної установи на окупованій території – «Чорноморського біосферного заповідника». Обвинувальний акт по цій справі вже направлено до суду. Йому загрожує покарання у вигляді 15 років тюрми.


Повідомлено про підозру у державній зраді за ч. 2 ст. 111 КК України колишньому посадовцю ДСНС у Херсонській області, який пішов робити кар’єру до окупантів у травні 2022 року після захоплення облцентру.


Також про підозру у державній зраді повідомлено колишньому правоохоронцю та експрацівниці міграційної служби з Куп’янського району. У колабораційній діяльності за ч. 5 ст. 111-1 КК України підозрюється екслісничий ДП «Куп’янський лісгосп» на Харківщині, який агітував українців на Харківщині перейти на бік рф


Довічне позбавлення волі загрожує двом колишнім рятувальникам з села Мілове на Луганщині, які навесні 2022 року зрадили Україну та перейшли на бік ворога. Двом ексрятувальникам повідомлено про підозру у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України).


Також довічне позбавлення волі за ч. 2 ст. 111 КК України загрожує шістьом правоохоронцям зі Сватівського та Старобільського районів Луганської області. Трьом з ним повідомлено про підозру у державній зраді, відносно ще трьох обвинувачення вже направлені до суду.

Процесуальне керівництво здійснює Офіс Генерального прокурора, Запорізька, Кіровоградська, Луганська, Харківська, Херсонська, Чернівецька обласні прокуратури.

Отримано з поштової розсилки ДБР

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа