З нагоди 35-річчя Руху у Полтаві провели просвітницьке зібрання

З нагоди 35-ої річниці з часу створення Народного Руху України (НРУ) у Центральній бібліотеці Полтавської міської територіальної громади з ініціативи активістів-засновників Руху як організації, яка занесена до Закону України «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у 20 столітті», також Полтавського офісу Українського інституту національної пам’яті (УІНП) та за підтримки Департаменту культури, молоді та сім’ї Полтавського міськвиконкому цими днями влаштували просвітницькі зібрання – показ документальних відео, зустріч-спогад й презентацію книг.

Завітали користувачі бібліотеки, волонтери та рухівці Полтавської крайової організації Народного Руху України, які стояли біля витоків та долучилися згодом до багатотисячної організації.

Книги про НРУ, його лідерів, зокрема В’ячеслава Чорновола, були представлені книжковою виставкою «Є РУХ – буде Україна».

Присутні наголошували, що 35 років тому Народний Рух України став локомотивом боротьби за українську державність та процесів національного відродження наприкінці ХХ століття. Цю організацію тодішня комуністична влада дозволила легалізувати з надією контролювати проукраїнські сили й зберегти Радянський Союз. Але саме Рух, незважаючи на комуністичний режим, став найголовнішою силою, що сприяла відновленню Україною незалежності. Протягом вересня, жовтня, листопада, грудня 1989 року осередки Руху густою сіткою покрили територію України, зокрема й Полтавщини.

Предтечею Руху на Полтавщині був клуб «Рідне слово». Його у 1987 році створив Микола Кульчинський. У 1990-94 рр. він очолював Полтавську міську, а з 1994 по 2005 р. –крайову організацію НРУ. До речі, пан Микола є одним із спікерів локументального відео, створеного до 25-ої річниці НРУ за ініціативи тодішнього директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської ОДА, а нині представника УІНП в Полтавській області Олега Пустовгара. Тож поринути в атмосферу часу, коли ідеї зародження Народного Руху України і здобуття незалежності вирували в Полтаві, допоміг фільм відомого полтавського тележурналіста Анатолія Мішина «Рух. Полтавські сторінки».

 

Спогадами про ті часи поділилися воїни ЗСУ –засновник і беззмінний очільник Ново-Санжарської організації НРУ Василь Дробиняк та засновник Білицького осередку й один із фундаторів Кобеляцької організації НРУ Віктор Киричко. Василь Дробиняк і Віктор Киричко як і 35 років тому, але вже не словом, листівками і мітингами, а збройно, виборюють вільну Україну під час цієї російсько-української народної війни за незалежність України.

Також промовляли учасник установчого з’їзду Руху, багаторічний заступник голови крайового Руху, кандидат біологічних наук Олександр Чирков та Олег Пустовгар, який долучився до Руху 18-річним юнаком у березні 1991 року і очолював Полтавську обласну організацію НРУ у 2005-10 рр.

Зоя Коваленко розповіла про участь у І-му (установчому) з’їзді НРУ, який відбувся 8-10 вересня 1989 року в Києві у конференц-залі Київського політехнічного інституту. Між іншим, на захід пані Зоя одягнула сукню, в якій і брала участь в тій історичній події. «Ця сукня – раритет, – сказала пані Зоя. – Тоді було дуже багато сподівань. І вони не були даремні: не було б Руху – не було б Незалежності України». А про ці дні є книга-стенограма «Три дні вересня вісімдесят дев’ятого». Воїн ЗСУ Анатолій Банний, голова Полтавського обласного осередку товариство політичних в’язнів і репресованих вручив Почесну грамоту Зої Коваленко за багатолітню невтомну працю у національно-визвольній боротьбі за Незалежність України, в утвердженні та розбудові Української держави та з нагоди 35-річчя створення Народного Руху України.

Першим головою Полтавської крайової організації НРУ був Олександр Келим, який 14 червня цього року відійшов у засвіти. Йому Зоя Дмитрівна присвятила свій вірш, а його дружина Ганна Кіященко, голова ГО «Полтавська філія Суспільної служби України», також рухівка, поділилася спогадами про борця за незалежність.

Полтавський офіс УІНП (за матеріалом із офіційного сайту Департаменту культури, молоді та сім’ї Полтавського міськвиконкому)

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа