Юристи УГСПЛ створили Телеграм-бот для допомоги родинам загиблих військових

До юристів громадських приймалень Української Гельсінської спілки з прав людини часто звертаються родини загиблих військових, які вважаються зниклими безвісти. Родичі не можуть отримати соціальні виплати, передбачені законом, або стикаються з іншими труднощами. У таких ситуаціях юристи радять в першу чергу звертатися до суду з заявою, щоб встановити факт смерті.

Українська Гельсінська спілка з прав людини створила телеграм-бот, який допоможе сформувати текст цієї заяви. Бот не може замінити реального юриста, але він значно спростить процес звернення до суду й допоможе не упустити важливі деталі.

Знайти бот можна в Telegram — @applicationpersondiedbot. Після команди /start можна починати формування тексту заяви. Для формування заяви користувач має лише внести в бот потрібну інформацію.

У результаті користувач отримає сформовану заяву у форматі Word. Заяву необхідно роздрукувати у трьох примірниках та додати до неї копії документів, вказані в інструкції від бота.

На підставі цієї заяви суд може ухвалити рішення про визнання особи померлою, а після –  РАЦС, на підставі рішення суду, має видати свідоцтво про смерть.

Звертатися у разі виникнення проблем зі зверненням до суду чи щодо консультацій можна до приймалень УГСПЛ в різних регіонах.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа