Європейський суд оштрафувув Росію на користь жертв “Норд-Осту”

Європейський суд з прав людини задовольнив колективну скаргу потерпілих від теракту в театральному центрі на Дубровці в Москві в 2002 році.

Суд визнав, що російська влада неналежним чином спланувала і провела операцію зі звільненням заручників, тим самим порушивши їхнє право на життя. Тепер Росія має спалити кожному з 64 позивачів компенсації в розмірі від 8,8 тис. до 66 тис. євро, в загальній складності – 1,3 млн.

“Жертвам трагедії не була надана адекватна медична допомога після застосування ФСБ невідомого газу, в результаті чого загинули не тільки терористи, але і велика кількість заручників, – йдеться в заяві суду. – Крім того, було відсутнє ефективне розслідування інциденту. Тим самим російська влада порушила основоположні положення Європейської конвенції з прав людини “.

Захоплення заручників у театральному центрі на Дубровці сталося 23 жовтня 2002 року. Під час показу мюзиклу “Норд-Ост” у залі перебувало більше 900 людей.

40 терористів утримували заручників в будівлі протягом трьох днів. В результаті штурму будівлі спецназом 26 жовтня терористи були вбиті. Також загинули 130 заручників, серед яких – десятеро дітей.

Більшість заручників померли вже після штурму. За основною версією, до їхньої загибелі призвело використання силовиками якогось отруйного газу, формула якого досі засекречена. Багато людей після штурму скаржилися на те, що їх вразили хронічні хвороби – у колишніх заручників порушився кровообіг і функції дихання, 12 людей повністю оглухли, у багатьох сильно погіршився зір, деякі втратили пам’ять.

Колишні заручники і члени їх сімей досі вважають, що штурм був необґрунтований, можна було уникнути такої кількості жертв, якби була продумана грамотна евакуація і медична допомога заручникам.

За матеріалами: ТСН, News.ru

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа