Єврокомісія гарантуватиме, що Росія не поставить ціну на газ в 50 доларів

До п’ятої ранку разом з Президентом вели перемовини з Жозе Мануелем Баррозу і з нашою делегацією, яка зараз знаходиться в Брюсселі, з приводу газових домовленостей.
Зараз необхідно розпочинати додаткову закачку газу в сховища, щоб пройти пікові зимові навантаження. Українці мають знати, на яких умовах ми спільно з Євросоюзом забезпечимо постачання природного газу в Україну: як від східних сусідів, так і реверсом від наших європейських друзів.
Наша позиція полягає в наступному. Підписання протоколу можливе тільки на тристоронньому рівні: Європейський Союз, Україна і третя сторона – Росія.
Зараз ми дійшли до позиції, що ціна буде визначатися за формулою, яка зафіксована в контракті. За цією формулою ціна газу залежить від вартості нафти, яка зараз суттєво подешевшала. Це означає, що в останньому кварталі цього року ціна на газ буде 378 доларів за тисячу кубометрів, а в першому кварталі наступному року – 365 доларів.
«Газпром» також відмовляється від несправедливого принципу «бери – або плати». Крім того, «Газпром» буде здійснювати оплату за транзит газу на рахунки «Нафтогазу».
Якщо Росія порушить порядок ціноутворення і знову буде намагатися поставити ціну в 500 доларів, то ми досягли згоди, що Європейська комісія буде виступати гарантом виконання зобов’язань Москвою. В тому числі і через механізм компенсації підвищення ціни, якщо така ціна не буде відповідати тристоронньому протоколу, підписаному між Європейським Союзом, Україною і Росією.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа