Яценюк ініціює розгляд завтра законів про відкритість інформації про власників бізнесу і майна

Завтра парламент збереться на засідання, ініційоване Кабінетом Міністрів. Ключове питання порядку денного – боротьба з корупцією. За півроку Уряд значно обмежив повноваження чиновників, скоротив кількість контролюючих органів. З 56 у нас їх зараз залишилося 27. Скоротили кількість контролюючих функцій. З 1100 залишилося на цьому етапі 680. Обмежили перевірки.
Тепер Кабінет Міністрів вносить до ВР два законопроекти. Перший закон розкриє інформацію про всіх реальних власників будь-яких українських компаній. Щоб чиновники, які є номінальними власниками бізнесу, не ховалися за тещею і за іншими родичами. Також громадяни України отримають доступ до інформації про власників всього нерухомого майна в Україні.
Другий закон – назвав би його Антикорупційний кодекс – розроблявся разом із західними експертами. Він передбачатиме обов’язкове електронне декларування доходів і витрат всіма державними чиновниками 1-3 категорії. І будь-яка людина зможе отримати доступ до цієї електронної декларації. В першу чергу цей закон сконцентрований на високопосадовцях Уряду, АП, центральних органів виконавчої влади, на головах місцевих адміністрацій.
Завтрашнє засідання ВР – це тест для парламентарів, чи готові вони не на словах, а на ділі підтримувати боротьбу з корупцією в Україні.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа