Якутська школа відмовилася приймати “рускоязичних” дітей

Школа «Айии Киhата», яка нещодавно відкрилася в Якутську, відмовилася приймати російськомовних дітей. Про це повідомляє місцеве видання News.Ykt.Ru, посилаючись на інформацію батьків школярів.
Конфлікт виник після того, як жителі нового мікрорайону №203 зіткнулися з закриттям однієї з місцевих шкіл. Через це городянам довелося возити дітей до філії школи №33. «Вона є на другому поверсі будинку – над магазинами і аптеками. У самому приміщенні тісно, ​​немає їдальні та спортивного залу. Зрозуміло, що школа не може бути в такому будинку. Батьки і самі не хочуть, щоб їхні діти навчалися в таких умовах», – розповіла міському виданню одна з мешканок мікрорайону.

Батьки звернулися в прокуратуру, яка виявила, що будівля філії не відповідає вимогам пожежної безпеки. Місцевим жителям заявили, що ближче до весни будівлю і зовсім закриють. Дізнавшись про це, деякі сім’ї вирішили перевести своїх дітей в «Айии Киhата», яка розташована недалеко від їхніх будинків.
«Ми були впевнені, що ніяких проблем не виникне. Але директор сказала, що місць немає і вона не братиме російськомовних дітей», – заявила якутскому порталу мешканка Якутська Наталя.
Рішення керівництва навчального закладу підтримав і батьківський комітет. Його члени вважають, що зарахування в школу російськомовних дітей суперечить концепції «Айии Киhата». Воно нібито може вплинути «на програму навчання і виховання». Деякі активісти навіть планують влаштувати мітинг на підтримку отримання освіти рідною мовою.

В Якутську працює 51 школа, п’ять з них мають статус національних. У 27 навчальних закладах діють 425 класів, які навчаються тільки якутською мовою. Туди ходять близько 12 тис. Дітей. За останній рік число класів, в яких шкільна програма вивчається на національній мові, збільшилася на 45. У такий клас може потрапити дитина, чиї батьки написали відповідну заяву при прийомі до першого класу.

Джерело

forrus

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа