Як завадити російській пропаганді зруйнувати ЄС?

Як відомо, нещодавно банк Barclays закрив рахунки Міжнародного інформаційного агентства “Россия сегодня” в Великобританії. Фінансова установа пояснила це тим, що агентство може контролюватися Дмітрієм Кісєльовим, що перебуває в санкційному списку.

Останнім часом інформаційну війну Росії проти України та ЄС в Європі сприймають дедалі серйозніше. Одним зі свідчень стало створення відділу стратегічної комунікації у рамках відомства верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки, який має розробити та втілити комплекс заходів із протидії інформаційній війні проти Заходу.

Нещодавно Центр Громадянських Свобод і Євромайдан SOS спільно з чеською неурядовою організацією Людина в біді (People in Need), українською ініціативою StopFake.org за підтримки євро парламентарів із ЕРР провели в Європарламенті захід, присвячений протидії російській пропаганді. Головним завданням було не просто ще раз поговорити про проблему, а запропонувати шляхи її вирішення. Тому на заході були представлені рекомендації,розроблені грузинським медійним експертом, постійним автором «Радіо Свобода» Олегом Панфіловим та українським експертом Михайлом Хильком.

Публікуємо переклад цих рекомендацій українською мовою. До речі, вони викликали доволі нервову реакцію серед європейських прихильників Путіна.

Під час заходу в Європарламенті ми поширювали серед гостей також брошуру (її англомовна версія – за посиланням), в якій проаналізовано, який шлях пройшла російська пропагандистська машина від елементу Чеченських воєн до, по суті, «зброї масового ураження» в Криму та на Донбасі, а також яким саме чином вона провокує масові порушення прав людини. У цій брошурі подані матеріали учасників заходу – голови правління Центру Громадянських Свобод Олександри Матвійчук, грузинського журналіста, медійного експерта Олега Панфілова, російського журналіста Аркадія Бабченка, головного редактора сайту StopFake.org Тетяни Матичак.

Матеріали із конференції доступні за посиланням:

http://ccl.org.ua/wp-content/uploads/2013/07/AgainstPropaganda_CCL_MF_FinalView_withoutLogo.pdf 

http://ccl.org.ua/wp-content/uploads/2013/07/propaganda-recommendations-30.pdf

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа