Як у Варшаві вшанували пам’ять про жертв Голодомору

DSC02832-1024x681

У польській столиці на Вольському цвинтарі представники Посольства України в Польщі та українська громада — діти, батьки та вчителі української школи у Варшаві — спільною молитвою вшанували пам’ять жертв Голодомору-геноциду українського народу.

— Кожен у своїх домівках запалює «Свічку пам’яті», щоб пригадати пам’ять жертв  Голодомору. Але через для людей, які будуть дивитися у наші вікна цього ж дня, ми можемо сказати про цю страшну трагедію, яка торкнулася український народ, — відмічав біля пам’ятника жертв Голодомору в Україні 1932—1933 Андрій Дещиця, посол України у Варшаві.

Дипломат пригадав, що цьогорічні заходи проходять під лозунгом, «Голодомор не зламав».

DSC02848

DSC02820

DSC02819

— Цей геноцид не зламав дух, не зламав віру, не зламав пам’ять в українців про ці страшні події. Хоч насправді були спроби і у 1920—40-ві роки приховати інформацію про це, що дійсно сталося і тим чином зламати український народ. Але цього не вдалося зробити. Це черговий раз підтверджує, що нас не зламати, — продовжував А. Дещиця.

DSC02905

У свою чергу Юрій Рейт, перший голова ОУП, пригадав, що страждали теж ті, які несли вістку про трагедію. Тому за словами українського діяча, сьогодні усі зобов’язані постійно пригадувати цю трагедію.

— Запалюючи свічку, ми думками є у одному місці, пам’ятаємо про тих, які відійшли. Але такий день, це теж момент, щоб про цю історію розказувати своїм дітям, онукам, — заявив Ю. Рейт.

У панахиді за жертв геноциду молилося близько ста осіб, які запалили свічки та поклали квіти до пам’ятного знаку. Що цікаво, при ньому лежав теж вінок від «Польських націоналістів».

Джерело: prostir.pl

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа