Як пропагандисти Ахметова волонтера «мочили»

Днями було відкрито кримінальне провадження за фактом втручання експертом телепередачі «Говорить Україна» в особисте життя хірурга-волонтера Романа Левицького та незаконний збір інформації про нього.

Світлина від ПатріотINFORM.

Тема фейків, тобто поширення брехні, або такої собі напів-брехні, актуальна не лише в умовах бойових дій, на фронті, коли пропагандисти однієї країни намагаються подати супротивника у вигідному світлі для режиму, що фінансує цих пропагандистів. Хрестоматійним випадком, що став притчею во язицах, є історія з так званим ніби розіп’ятим маленьким хлопчиком зі Слов’янська, якого насправді ніхто не розпинав. Що «розіп’яття того неіснуючого хлопчика» є брехливим фейком визнали навіть деякі російські журналісти. Як повідомив сайт

http://gordonua.com/publications/raspyatyy-malchik-i-dva-raba-top-10-feykov.html

«в эфире “Первого канала” ведущая Ирада Зейналова сообщила, что у журналистов действительно не было и нет доказательств описанной в сюжете истории».

Однак, технології брехні під час війни просочуються і в мирне життя. Надто, коли йдеться про людей, що допомагають фронту, АТОвцям, – про волонтерів. Ще одним прикрим фактом поводження медійників наче пропагандистів є історія, що трапилася (а точніше – і досі триває) з пластичним хірургом, волонтером, який робить безкоштовні пластичні операції українським воякам, Романом Левицьким.

Роман Левицький в сюжеті UATV про безкоштовну пластичну хірургію для постраждалих на Донбасі

В ефірі телеканала олігарха Ріната Ахметова «Україна» (у телепередачі «Говорить Україна) про нього поширили неправдиві дані, ніби хірург спотворив обличчя пацієнтки.

При цьому, сама пацієнтка сиділа в студії, говорила і виглядала досить симпатичною і навіть гарною пані. Тож теза про спотворення обличчя виглядала «притягнутою за вуха». Навіть один з експертів – актриса Ольга Яцкевич – у студії телепроекту визнав, що пацієнтка виглядає гарно.

Сам хірург Роман Левицький вважає, що його на телеканалі Ахметова у телепередачі «Говорить Україна» паплюжили, і паплюжили саме через волонтерство, за те, що допомогає воякам АТО набути нормального зовнішнього вигляду після поранень на фронті.

Хірург-волонтер Левицький відповідає чому саме його інформаційно «мочили». За волонтерство.

Погоджується з версією інформаційної атаки та очорнення відомого хірурга Романа Левицького, з такою собі інформаційною помстою за волонтерство і експерт центру ОПАД Сергій Пархоменко. В своєму інтерв’ю він спочатку розкрив пропагандистську кухню Кремля, сепаратистів та їхніх явних і латентних прихильників.

Сергій Пархоменко викриває “премудрості” пропагандистів

Історія з відомим хірургом-волонтером, як раз і є прикладом пропагандистського удару, – вважає експерт.

Ані кількість вдалих операцій, ані волонтерство, ані сам факт, що колишня пацієнтка хірурга Романа Левицького в студії виглядала досить привабливою, не завадили ведучому – до серпня 2014 року російському журналісту – Олексію Сухановуhttps://ru.wikipedia.org/wiki/Суханов,_Алексей_Станиславович

(с 12 декабря 2011 по 17 августа 2014 года[12] — ведущий вечерних выпусков[13] информационной программы «Новости 24» на канале «РЕН ТВ») – вкинути тезу в ефірі «Говорить Україна», що пластичний хірург «калічить життя.»

Хірургом Левицьким насьогодні успішно здійснено близько 16 тисяч пластичних операцій. Медійники телепередачі «Говорить Україна» цей факт не згадують. Замість цього, вони сліпо беруть на віру, абсолютно некритично використовують розповіді екс-пацієнтки, зовнішній вигляд якої свідчить як раз на підтримку хірурга.

Показово, що особисто Левицькому у студії під час запису телепередачі присутність забезпечено (організовано) не було. Чи не тому, що досвідчений хірург зміг би усунути ажіотаж навколо роздутої теми?

Якось «заспокоїти» такий ажіотаж намагався присутній там експерт – пластичний хірург – Олександр Пасічник, зокрема, тезою про те, що хірург Левицький використовував чинні технології. Та хто ж до того експерта буде прислухатися?

Запеклим «звинувачувачем» хірурга-волонтера в студії телепередачі виявився детектив Руслан Болгов. Минулого (2017-го) року суд визнав, що в особисте життя хірурга втручалися. Оскільки наведеної Болговим інформації, як стверджує Левицький, не має у відкритих джерелах, то виходить, що за хірургом стежили.

http://prokurorska-pravda.com/novosti/item/6303-v-osobiste-zhittya-plastichnogo-khirurga-vtruchalisya-e-rishennya-sudu-shchodo-vidkrittya-kriminalnogo-provadzhennya

«15 червня 2017 року Святошинський районний суд м. Києва задовольнив скаргу пластичного хірурга Левицького Романа Мироновича на бездіяльність Слідчого управління Головного управління Національної поліції у Святошинському районі м. Києва та зобов’язав внести матеріали до Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо втручання в особисте життя скаржника.»

В своєму інтервю хірург Роман Левицький повідомив, що стежив за ним саме детектив Руслан Болгов.

Хірург Левицький про втручання в його особисте життя

Чому Руслан Болгов стежив за Романом Левицьким ми запитали в інтервю за телефоном у самого Болгова. Детектив Болгов заперечив, що стежив за хірургом Левицьким, свої дії він назвав журналістським розслідуванням. Проте, Болгов є детективом, а чинне законодавство України не дає повноважень детективу стежити за людиною.

Таке право мають правоохоронці лише в межах чинного законодавства.

Болгов послався на участь в журналістському розслідуванні, та на разі не відомо, ким саме у складі знімальної групи був Руслан Болгов: режисером, журналістом, відеооператором, звукорежисером, продюсером, духовним натхненником? Ким?

В телефонному інтервю Руслан Болгов повідомив, що він передусім є детективом, але також є і журналістом. Щоправда не сказав якого видання або інтернет-ресурсу.

Руслан Болгов:«Я занимался непосредственно в рамках журналистского расследования с журналистами. Вся информация, которая была (в телепередаче – авт.), была составлена из открытых источников.»

Журналіст: «А Ви також є журналіст? Чи тільки детектив?»

Болгов: «И журналист, и детектив».

Журналіст: «А чи можна дізнатися якого Ви видання, чи ресурсу журналіст?»

Болгов: «Нет, нельзя. Вся информация у меня есть на сайте».

Руслан Болгов відповідає журналісту Рудичу

03:29 – 03:53

Як би не називав свої дії Руслан Болгов, але суд виніс рішення зобов’язати правоохоронців відкрити кримінальне провадження саме за втручання в особисте життя Левицького Романа Мироновича.

Хоч і силкувалися медійники Ахметова «вилити купу лайна» на лікаря, або на журналістському жаргоні – «замочити» Левицького, та їхні пропагандистські зусилля нині обернулися цілком конкретними судовими рішеннями проти них самих. Зокрема, телеканал «Україна» вже програв один суд хірургу Роману Левицькому. Крім того, ахметовський телеканал (а саме т.в.о. директора ТзОВ ТРК «Україна» Вікторія Корогод – авт.) мала нахабство вимагати листом від хірурга за виконання судового рішення аж 24 тисячі (24 000) гривень. Про такі кошти в жодному судовому рішенні сказано не було.

У цій справі третьою стороною є студія-продакшн ТзОВ «РРП Груп».

Дивною виявилася і поведінка цих медійників. Зокрема, ця структура (її представник в Святошинському райсуді Києва – авт.) приховувала свою адресу. Навіть на суді представник студії-продакшн на прохання судді назвати адресу установи посилався на реєстр. І тільки коли суддя Святошинського райсуду столиці кілька разів перепитала представника цієї медіа-установи, юрист таки відкрив «велику військову таємницю», назвав адресу у Києві.

Чому «ховаються» медійні особи? Чи не дивно?

До часткової «нєсознанкі» у справі хірурга Романа Левицького вдається і детектив Руслан Болгов.

Руслан Болгов відповідає журналісту Рудичу«…Нет, я не следил, я занимался журналистским расследованием…». (повна версія інтерв’ю)

Такі публічні звинувачувальні вислови на адресу відомого пластичного хірурга в інтерв’ю журналісту є доволі тенденційними і навіть підозрілими. А тенденція, або такий прийом (крок) нагадує створення пропагандистського кліше.

Експерт пояснив як працює пропаганда на прикладі хірурга-волонтера Левицького

У випадку з відомим хірургом-волонтером, його мирну, медичну роботу називати криміналом нонсенс? Ні! Це – кліше, пропагандистський штамп.

Так, саме криміналом детектив Болгов не посоромився назвати діяльність волонтера-хірурга Левицького. Дарма, що по цьому пропагандистському галасу вже провадиться кілька судових слухань, є судові рішення на користь скаржника – хірурга Левицького.

Нагадаю, що Руслан Болгов – це є саме той детектив, що заперечував російський слід у замаху на нардепа Ігоря Мосійчука. (Показово, що СБУ висунуло версію саме російського сліду у вчиненні замаху на нардепа Мосійчука, а наступне розслідування встановило і підтвердило цю версію – авт.).

Брифінг СБУ та ГПУ щодо результатів розслідування замаху на Ігоря Мосійчука:

Про те, що телеканал Ріната Ахметова очорнив хірурга волонтера та програв суд писали кілька вітчизняних інтернет-видань.

http://www.pic.com.ua/telekanal-rynata-ahmetova-ukrayna-ochornyv-likarya-volontera-ta-prohrav-sud.html

http://opad.org.ua/news/novyny-tsentru/237-telekanal-rynata-akhmetova-ukrayna-ochornyv-likaria-volontera-ta-prohrav-sud

Тобто суспільство минулого 2017 року вже було поінформоване про очорнення пластичного хірурга, за плечима якого аж 16 тисяч (16 000) успішних операцій. Але така обєктивна інтернет-новина з демонстрацією рішення Святошинського райсуду Києва не зупинила той процес, що його інтернет-журналісти назвали очорненням.

Нагадаю, що причиною такого очорнення сам хірург-волонтер та експерти вважають виконані Левицьким безкоштовні операції захисникам України – воїнам АТО.

З цією версією зрозуміло. Вона є досить логічною.

Але в цій історії незрозуміле інше. Чому до сонму ахметовських критиків успішного хірурга-волонтера приєднався телепродукт, що виходить в ефір на телеканалі 1+1? Якщо тут не має сепаратистського або кремлівського сліду, то що? Невже-таки замовлення?

Чи міг хтось конкретно замовити пластичного хірурга Романа Левицького як спеціаліста? І чому лікар європейського класу, який залишив заможне, успішне життя в Європі та за покликом сумління повернувся на Батьківщину під час війни, щоб повертати українським воякам упевненість в собі та здоров’я, підданий очорненню, інсинуаціям, цькуванню та втручанню в особисте життя?

Сергій Пархоменко, експерт та керівник центру ОПАД, про ситуацію з волонтером-хірургом Левицьким

І така – «просепарська» – версія є доволі переконливою, якщо зайти на цей сайтhttp://detective.admin007.net/t10p25-topic , де серед колег-симпатиків детектива Руслана Болгова є «Межерицкий Виктор Анатольевич», який перебуває у базі сайту «Миротворець».

Далі – цитата з Гугл:

Межерицкий Виктор Анатольевич – Myrotvorets.center

https://myrotvorets.center/…/mezherickijviktoranatolevich/

9 бер. 2016 р. – Российский наемник. Принимает активное участие в развитии т.н. Снежнянского отделения «общественного движения «Донецкая республика». Дата рождения: 16.01.1959 владелец Частного сыскного агенства — «Детектив -Юг» Страница в соцсетях: использует псевдоним Виктор …

Кінець цитати.

Інші симпатики-колеги Руслана Болгова на цьому сайті є переважно мешканцями Саранська, Якутська та Москви. Без коментарів.

Втім, для дотримання славнозвісного стандарту, зваженості і балансу думок, варто озвучити й іншу,не «просепаратистську», а квазіринкову версію причини очорнення хірурга-волонтера.

На такому “хайпі” (галасі), що його здійняли деякі медійники проти хірурга-волонтера, роблять рейтинг телеканали, потужні медійні гравці зі значними рекламними бюджетами. Вибрати галасливу, гучну тему – для продюсерів є половина успіху, що означає надходження рекламних грошей, сотні, а то й мільйони тисяч гривень, або й доларів (гонорарів, рекламних коштів, інвестицій тощо).

За збалансованого, некрикливого, несенсаційного висвітлення теми, таких«божевільних», величезних коштів, премій, бонусів просто не заробити.

За наявного попиту на сенсацію, часто-густо – роздуту сенсацію, під таку паплюжну кампанію може потрапити будь-хто: лікар, політик, чиновник, журналіст і навіть президент країни.

Головне, щоб була передумова, привід, причина, а іноді – й замовлення – для галасу й розголосу!

Була би жертва для «хайпу», а охочі такий галас здійняти та потужно розпоширити – завжди знайдуться.

Що ж, як стверджував римський імператор Веспасіан, гроші не пахнуть. За такої настанови у роботі окремих медійників, чи багато з них дотримаються збалансованості,європейських стандартів висвітлення, виконають рішення судів та держорганів?

Аби лише «піпл хавав», глядач споживав, а гроші – надійдуть.

Ігор Рудич, журналіст, інформкоординатор Офіцерської громадської ініціативи «ЧИСТІ ПОГОНИ», http://glavcor.info 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа