Як повернемо Донбас?

Ключовими точками, іспитами на державність є позиція щодо повернення Донбасу й Криму, курсу в НАТО, ЄС, питання української, історії, мови. 3 останні ми поки залишимо і подивимося, що пропонують кандидати в плані деокупації Донбасу, Криму та євроатлантичної інтеграції.

На відміну від Криму, практично всі кандидати так чи інакше висловилися по Донбасу та його ймовірної де окупації. Виняток складають лише Віктор Бондар, Володимир Петров, Юрій Кармазін, Олександр Соловйов, Сергій Каплін та Олександр Данилюк. Цікаво, що у них в програмах також нічого нема й про Крим, не кажучи вже про євроатлантичну інтеграцію (за винятком Данилюка) та інші стратегічні моменти зовнішньої політики. Не сказав про Донбас і Дмитро Гнап, хоч у нього є згадка про Крим і загальна теза про територіальну цілісність.

Варто відзначити, що є ціла когорта кандидатів, яка відстоює реінтеграцію Донбасу за “російським сценарієм”: Юрій Бойко, який хоче домовлятися з “усіма сторонами” конфлікту, тобто й з ДНР та ЛНР, Євген Мураєв, який декларує “особливий статус” не лише для Донбасу, а й для усіх регіонів України, Олександр Мороз, який пропонує практично той самий план, що й Мураєв (“особливий статус” для всіх областей).

Виділяється на загальному фоні відкрито та умовно проросійських кандидатів Юрій Вілкул. Його план де окупації більш схожий на план представників умовно патріотичного табору, ніж проросійського. Так, він пропонує миротворчій контингент ООН, вибори за українським законодавством і взяття під контроль кордону РФ паралельно з оголошення результатів голосування. І ні слова про “особливий статус”.

До речі, в програмах перерахованих кандидатів нема ані слова про Крим, а про НАТО вони не говорять взагалі, або виступають за нейтральний (позаблоковий статус). Про позаблоковий статус, але при цьому про повернення Донбасу і Криму мирним шляхом, шляхом економічного заохочення говорить й інший претендент на президентське крісло – Сергій Тарута.

Серед наступної категорії кандидатів є ті, хто висловився з питання Донбасу суто декларативно, зокрема це – Ігор Шевченко, який у своїй програмі написав лише “Донбасу – мир та відновлення!”, Геннадій Балашов (“Ми досягнемо миру на Донбасі”), Руслан Кошулинський (заявляє, що треба “Звільнити Крим і Донбас від окупантів”), Юрій Тимошенко (“Відновити територіальну цілісність України”), Андрій Новак (“Відновлення територіальної цілісності України в межах визнаного міжнародним правом кордону), Василь Журавльов (“Забезпечення територіальної цілісності країни, повернення Криму та тимчасово непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей”).

Є низка кандидатів, які представили свій більш детальний план деокупації Донбасу. При цьому кандидати пропонують як дипломатичний, так й економічний і навіть військовий варіант вирішення проблеми з повернення окремих територій Донецької та Луганської областей.

Наприклад, миротворчу місію ООН на Донбасі пропонують Ольга Богомолець, Петро Порошенко, Ілля Кива, Сергій Тарута, про якого ми вже згадували, Юрій Деревянко, Віктор Кривенко.

Дипломатичний підхід вказаний у програмах Олександра Шевченка, Олега Ляшка, Інни Богословської, Володимира Зеленського, Миколи Габера.

Економічне стимулювання до повернення окупованих територій вказують згадані Ілля Кива, Олег Ляшко, Микола Габера також Юлія Литвиненко.

Про діалог з населенням окупованих територій і подолання ворожнечі й протиріч пишуть Юлія Тимошенко та Роман Безсмертний.

Змішаний – воєнно-дипломатичний шлях або воєнний чи дипломатичний, але вкупі з економічними та правовими заходами – пропонують Анатолій Гриценко, Віталій Купрій, Валентин Наливайченко, Андрій Садовий, Віталій Скоцик, Дмитро Добродомов, Аркадій Корнацький, Ігор Смешко, Сергій Кривонос, Руслан Ригованов, Сергій Носенко, Олександр Ващенко, згадані Юлія Тимошенко, Віктор Кривенко та Петро Порошенко.

Що цікаво, більшість з цих кандидатів згадують питання повернення окупованих територій Донбасу та анексованого Криму в комплексі.

І наостанок відзначимо, що серед кандидатів – шість уродженців Донбасу, серед яких Дмитро Гнап і Олександр Соловйов нічого не сказали про свою малу Батьківщину, а програми представили Юрій Бойко, Руслан Ригованов, Василь Журавльов та Сергій Тарута.

Сергій Пархоменко, директор Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД ім. Олександра Никонорова, головний редактор газети “Говорить Донбас”, першоджерело: ДЕПО

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа