Як південно-східна Європа реагує на визнання Росією “республік Донбасу”

274221192_1277290932751825_3863641051752107048_n
«Румунія рішуче засуджує визнання Росією незалежності Донецького та Луганського регіону.
Це грубе порушення міжнародного права, яке має викликати найжорсткішу реакцію міжнародного співтовариства. Ми рішуче підтримуємо суверенітет і територіальну цілісність України”, – заявив президент Клаус Йоганніс.
Росія також порушує свої зобов’язання як підписанта Мінських угод, які таким чином позбавлені змісту, наголосив він.
Йоганніс підкреслив, що своїми діями Росія, яка є постійним членом Ради Безпеки ООН, загрожує глобальному миру та безпеці, які гарантує сама Рада Безпеки ООН, свідомо порушуючи принципи міжнародного права відповідно до Статуту ООН та Гельсінського Заключного акту.
«Міжнародне співтовариство має твердо, негайно і недвозначно санкціонувати це безвідповідальне рішення Росії.
У цьому контексті Румунія підтверджує свою рішучу підтримку суверенітету та територіальної цілісності України та діятиме у координації зі своїми партнерами та союзниками для впровадження відповідних заходів», – додав румунський президент.
🇭🇷 Прем’єр-міністр Андрій Пленкович і Міністерство закордонних і європейських справ Республіки Хорватія засудили визнання Росією самопроголошених російських республік на сході України.
“Ми засуджуємо визнання Росією самопроголошених Донецької та Луганської регіонів порушенням міжнародного права та територіальної цілісності України. Разом з партнерами з Європейського Союзу ми висловлюємо солідарність з президентом України Володимиром Зеленським та українським народом”, – йдеться у заяві прем’єр-міністра Хорватії Андрея Пленковича.
Міністерство закордонних справ у зазначило, що такий крок президента Росії Володимира Путіна “порушує територіальну цілісність України, міжнародне право, Мінські угоди та підриває дипломатичне вирішення” кризи. “Ми твердо підтримуємо суверенітет України”, – заявили в МЗС.
🇧🇬 Болгарія засудила визнання Росією “республік Донбасу”.
“Я засуджую рішення президента Росії визнати Донецьк і Луганськ незалежними. Ми продовжуємо підтримувати територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах. Треба поважати міжнародне право. Ми та Європейський Союз єдині в його захисті”, – заявив прем’єр-міністр Кирило Петков.
🇸🇮 Словенія засудила рішення РФ про визнання Донецької та Луганської ресрублік. “Визнання двох сепаратистських територій в Україні є грубим порушенням міжнародного права, Будапештської та Мінської угод. Словенія засуджує цей незаконний крок. ЄС має запропонувати Україні”, – заявив прем’єр-міністр Словенії Янеш Янша.
🇦🇱 Албанія засудила визнання Росією незалежності двох областей на сході України – Донецької та Луганської.
Через кілька годин після рішення президента Росії Володимира Путіна міністр закордонних справ Олта Джачка та президент Ілір Мета відреагували на це рішення.
Президент Мета заявив, що йдеться про “явне порушення міжнародного права, Мінських угод і порушення територіальної цілісності та незалежності України”.
Міністр Джачка зазначила, що цей акт “підриває територіальну цілісність і суверенітет України”, додавши, що Албанія підтримує Україну.
🇲🇰 Північна Македонія вважає визнання “ДНР” та “ЛНР” порушенням міжнародного права. «Ми рішуче засуджуємо визнання Росією українських областей Донецької та Луганської незалежними», – зазначив міністр закордонних справ країни Буяр Османі.
«Такі дії є серйозним порушенням міжнародного права», – наголосив він. «Північна Македонія вкотре висловлює однозначну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України», – підкреслив Османі.
🇲🇪 Президент Чорногорії Міло Джуканович заявив, що Чорногорія засуджує всі дії щодо визнання українських областей Донецької та Луганської областей незалежними утвореннями. За його словами, такі рішення порушують міжнародне право і заснований на законі міжнародний порядок.
«Чорногорія підтверджує свою однозначну підтримку незалежності, територіальної цілісності та суверенітету України в межах її міжнародно визнаних кордонів», – наголосив Джуканович.
🇲🇩 Президент Молдови Майя Санду засудила визнання Росією незалежності «ДНР» та «ЛНР».
«Ми рішуче засуджуємо визнання Росією сепаратистських територій Донецької та Луганської областей України. Це очевидно суперечить міжнародному законодавству. Молдова залишається твердо відданою підтримці суверенітету і територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних межах», – йдеться в заяві Санду.
🇷🇸 Президент Сербії Александар Вучич повідомив, що через останні кроки Росії Сербія стикатиметься з посиленням тиску з вимогами ввести санкції проти Російської Федерації, але, за його словами, “країна витримає будь-який тиск”.
🇬🇷 У Греції 22 лютого о 9:30 відбудеться засідання Урядової Ради закордонних справ і оборони Греції (KYSEA), на якому будуть обговорюватися останні події навколо України.
За матеріалами ЗМІ та соціальних мереж.

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа