«Як домовитись з минулим»

321(1)

Під таким гаслом у Києві відбулася міжнародна конференція, організована Фондом Конрада Аденауера і Центром досліджень визвольного руху.

З-поміж спікерів: Г.Акерман (історикиня, письменниця, Франція), Г.Бекірова (ПЕН-клуб, історикиня), В.В’ятрович (УІНП), О.Забужко (поетеса), О.Зінченко (історик), А.Когут (архів СБУ), І.Малкович (видавець), Р.Павленко (НІСД, радник Президента України), В.Павлов (Генштаб ЗСУ), Н.Пєтров (історик, Росія), П.Померанцев (журналіст, Британія), М.Рябчук (ПЕН-клуб), Володимир Бірчак (керівник досліджень академічних програм ЦДВР) та інші.

Українській Інформаційній Службі завідувач відділу освітніх технологій та популяризації українознавства Науково-дослідного інституту українознавства Тетяна Бойко розповіла, що на конференції чітко прозвучала думка, що національна пам’ять є тим елементом національної ідентичності, який дозволяє в сучасних умовах захищати свою батьківщину. Доповідачі наголошували, що окремі періоди при викладанні у школах та вузах мають відсутні прошарки пам’яті. Зокрема, щодо військової історії періоду УНР, багатьох тем Другої світової війни, сов’єтська атрибутика, яка дотепер популяризується. Це спадок імперії, яка знищувала простір свободи, застосовувала практику переписування історії, знищення її носіїв, приховування інформації. Цю тактику і сьогодні ефективно використовує Московія, як щодо своїх громадян, так і як метод інформаційної війни.

Учасники конференції домовились про подальшу співпрацю: музейну виставку в Острозькій академії, захід з історії та сьогодення кримських татар в інституті “Ткума”, про нові наукові, освітні, видавничі проекти, телепередачі.

Григорій Жибак, УІС

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа