Як діють санкції: частка російських компаній серед найбільших виробників зброї знизилася більше ніж у два рази

kuznecov-vcu

Стокгольмський міжнародний інститут досліджень проблем миру (SIPRI) опублікував доповідь про продажі озброєння і оборонну галузь 25 найбільших компаній світу в цій сфері в 2019 році. Частка російських компаній знизилася з 8,6% до 3,9%. У дослідженні тепер представлені не три, а дві російські фірми.

У топ-25 компаній з продажу озброєнь увійшли російські «Алмаз-Антей» та «Об’єднана суднобудівна корпорація». Їхні доходи скоротилися сукупно на $ 634 млн. «Об’єднана авіабудівна корпорація» вибула з групи лідерів. У 2019 обсяг її продажів впав на $ 1,3 млрд. Дослідниця SIPRI Олександра Куїмова вважає, що викликами для корпорації стали «конкуренція на внутрішньому ринку і скорочення державних витрат на модернізацію флоту».

Старший науковий співробітник SIPRI Сімон Веземан вважає, що у російських і китайських військово-промислових компаній «обмежена міжнародна присутність». «Санкції проти російських компаній і встановлені урядами обмеження на придбання китайськими фірмами, схоже, зіграли роль в обмеженні глобальної присутності китайських і російських компаній», – наводить прес-служба його слова.

В цілому обсяг продажів в 2019 році досяг $ 361 млрд. Це на 8,5% більше, ніж у 2018-му, говориться в доповіді. П’ять найбільших військово-промислових компаній світу є в США: Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman, Raytheon і General Dynamics.

На частку 12 американських компаній припадає 61% всіх продажів 25 найбільших виробників. Китай займає друге місце з 16%. Ще 18% припадає на частку шести західноєвропейських компаній.

Нагадаємо, що на початку року SIPRI повідомила про вихід Китаю на друге місце за часткою продажу озброєння серед 25 найбільших компаній. Росія займала друге місце за підсумками 2018 року. У повідомленні SIPRI не вказується, яке місце зараз займає Росія за часткою продажів озброєнь.

18_main_new.1483696481

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа