Вивести білі плями історії Другої світової війни

Правда і брехня про визвольну боротьбу литовців та українців проти тоталітаризму, легендарні постаті партизанського руху, розвіювання міфів про Другу світову війну – вже завтра на «Книжковому Арсеналі».

Український інститут національної пам’яті спільно з Центром дослідження геноциду і резистанcу мешканців Литви, Інститутом культури Литви та Музеєм-меморіалом жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького», проводить дискусію «Збереження пам’яті про визвольну боротьбу у Литві і Україні». Учасники: Володимир В’ятрович, Руслан Забілий, Іван Патриляк, Арвідас Анушаускас, Василь Капкан, Дарюс Юодіс, а також видатний державний діяч, перший голова Парламенту незалежної Литви Вітаутас Ландсберґіс.

Також відбудеться: презентація українського перекладу книги лідера литовського антирадянського підпілля Юозаса Лукши Даумантаса «Браття лісовії (литовські партизани)» та відкриття виставки про литовських партизанів «І вони також уміли радіти…» за участі Еуґеніюса Пейкштяніса, заступника директора Центру дослідження геноциду і резистенції мешканців Литви, директора Музею жертв геноциду Литви.

Заходи проходитимуть 23 квітня, о 14.00 – 16.00, у Музеї Івана Гончара.

В той же день, о 16. 00 – 16.45, у залі «Къырым» Мистецького Арсеналу буде презентовано видавничі проекти Українського інституту національної пам’яті «Національна пам’ять: без знання минулого не збудуємо майбутнього».

З 17.00 – 17.50 у залі «Къырым» відбудеться презентація та обговорення книги «Бандерівський інтернаціонал» за участю автора Олега Стецишина. Нова книга автора розповідає про участь іноземців та представників національних меншин у складі Української повстанської армії. У «Бандерівському інтернаціоналі» можна дізнатися, як вони потрапили до лав УПА, як воювали та як згодом склалася їхня доля – на основі архівних документів, свідчень вояків, праць з історії визвольного руху.

Після цього, о 18.00 – 18.50, у залі «Къырым» пройде зустріч з авторами бестселеру «Війна і міф. Невідома Друга світова» за участю Володимира В`ятровича, Олександра Зінченка та Максима Майорова.

«Війна і міф. Невідома Друга світова» зібрала в собі 50 сюжетів від 15 авторів, що досліджували та опрацьовували розсекречені документи та білі плями нашої історії.

Книга адресована тим, хто хоче знати правду, якою б вона не була.

«Війна і міф. Невідома Друга світова» є спільним проектом Центру досліджень визвольного руху з Українським інститутом національної пам’яті, Електронним архівом визвольного руху, Історичною правдою, просвітницьким проектом «LIKBEZ. Історичний фронт» та видавництвом «Книжковий клуб «Клуб сімейного дозвілля».

Усі заходи проходять у рамках спеціалізованої програми «Історія: (не)засвоєні уроки», яку курує Український інститут національної пам’яті під час «Книжкового Арсеналу». Детальна програма за лінком. Також стежте за оновленням інформації на сторінці історичного майданчика УІНП у мережі Facebook. Інформація про умови входу на територію фестивалю «Книжковий Арсенал» тут.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа