Виставку “Два століття – одна війна” презентували у Канаді

Заступник Керівника Проводу Вільних Людей Сергій Kузан презентував фотовиставку “Два століття – одна війна” на урочистостях, присвячених 75-річчя створення Української Повстанської Армії в Канаді.

kuzan7

Проект, втілений Молодіжний Націоналістичний Конгрес – МНК та Фундація Вільні Люди, побачили українські громади Едмонтона, Вінніпега та Ванкувера. Раніше делегація “Вільних людей” на чолі з Керівником Проводу Андрієм Левусом презентувала її також у Торонто.

“Ми привезли виставку так далеко з єдиною метою – продемонструвати, що боротьба відбувається на всій території України та далеко за її межами, і воюють за незалежність як на Галичині та Донбасі, так і за океаном. Ми виступаємо єдиним фронтом, що є запорукою нашої перемоги. Українці діаспори відігравали величезну роль у становленні незалежної України та її розвитку. Їх робота була важливою під час збройної боротьби та стала вирішальною у процесі розпаду СРСР. Зараз же українська діаспора показує свою ефективність у лобіюванні питань України на Заході, де приймаються ключові рішення щодо допомоги нам у протистоянні Російській агресії та єдність у матеріальній допомозі військовим, які захищають наші кордони”, – говорить Сергій Кузан.

23316337_1539322249455032_6744087335893159035_n

Аналогічних до виставки просвітницьких та історичних проектів потребує і Канада, де наша діаспора є найбільшою у світі. Завдяки Любомиру Луцюку зараз з’являється багато інформації про інтернованих на початку 20 століття у Канаді українців. Крім історичних праць, тему репресій українців репрезентують і пам’ятники у провінціях Манітоба та Альберта, а також музей Cave and Basin National Historic Site, збудовані українськими громадами, які під час візиту відвідав Сергій Кузан.

23517965_1539321702788420_8781661421189247206_n

“Про українську громаду в Канаді ми знаємо, що вони «живуть добре, мають гроші». Але мало хто цікавиться ціною такого життя. А це – концентраційні табори. І це у демократичній Канаді, яка сьогодні є нашим першим союзником і партнером. 100 років тому, українці становили найбільшу етнічну групу, піддану репресіям. Це було ще задовго до концтаборів Німеччини, Польщі чи Радянського союзу”, – розповідає Сергій Кузан.

Нагадаємо, зараз виставка “Два століття – одна війна” вирушила у тур Україною.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа