Виставка “Галина Севрук. Художник і філософ”.

sewruk

До 90-річчя з дня народження

18 травня 2019 р. о 14.00, у Міжнародний день музеїв, в Музеї шістдесятництва – філії Музею історії міста Києва відбулася презентація виставки живопису і графіки Галини Севрук.
Сьогодні Галина Сильвестрівна святкує свій 90-річний ювілей.
Галина Сильвестрівна Севрук – скульптор-монументаліст, кераміст, графік, живописець. Активна учасниця шістдесятницького руху опору, член Клубу творчої молоді "Сучасник". Член Спілки художників України (поновлена 1989). Заслужена художниця України. Лауреат премії Української асоціації незалежної творчої інтелігенції ім. В.Стуса (1991), премії ім. митрополита А.Шептицького (1994).
Як кераміст Галина Севрук відома своїми неперевершеними творами за мотивами історичних образів із Княжої України та героїки часів козацтва.

sewruk2

Художні здобутки, присвячені давньоукраїнській державі, Галина Севрук узагальнила в монументальному горельєфному панно "Місто на семи горбах" (Київ, готель "Турист", 1985-87). У її творчому доробку неповторні портрети А.Горської, І.Світличного, М.Брайчевського. У графіці – ілюстрації до віршів Г.Лорки, Н.Кир’ян, серія "медитативної графіки" та робіт на тему українського козацтва, а також екслібриси істориків М.Брайчевського, Т.Балабушевич, І.Гирича, В.Зоценка, С.Білоконя та ін. У вестибюлі Київського університету у співавторстві з А.Горською, Л.Семикіною, О.Заливахою та Г.Зубченко 1964 року Галина Севрук працювала над вітражем "Шевченко. Мати", того ж року знищеним комуністичною владою.
У постійній експозиції Музею шістдесятництва знаходяться живописні твори Галини Севрук "Пролісок", "Поламані крила", "Зрада", "Вершник" та серія художньої кераміки на теми Княжої України.
Сьогоднішня виставка «Галина Севрук. Художник і філософ» пропонує для перегляду поціновувачам прекрасного кращу частину авторської символічної графіки, з її багатоплановими етичними та естетичними смислами та проблемами буття української людини в історичному процесі. Окрасою виставки виступають її без перебільшення геніальні живописні роботи.
Участь у презентації виставки взяли авторка, її друзі-шістдесятники, українські митці, поети і музиканти.

Василь Овсієнко

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа