Високопосадовці з подвійним громадянством становлять небезпеку для держави

Державні службовці, які є представниками виконавчої, законодавчої та судової гілок влади, насамперед — урядовці, народні депутати та судді — повинні бути позбавлені українського громадянства у разі виявлення у них громадянства іншої країни. У такому випадку вони є військовозобов’язаними між двома країнами та мають допуск до державної таємниці, а це є небезпечно для нашої держави.

Про це заявив перший заступник голови Комітету ВР з питань правової політики та правосуддя Леонід Ємець у кулуарах парламенту.

Як він повідомив, на сьогодні існує декілька законопроектів щодо подвійного громадянства, серед яких, зокрема, один, поданий Президентом як невідкладний, інший, розроблений ним та першим заступником керівника фракції “Народний фронт” Андрієм Тетеруком.

Так, згідно з законопроектом, розробленим представниками фракції “Народний фронт”, передбачається позбавлення українського громадянства у разі виявлення громадянства іншої країни у представників виконавчої, законодавчої та судової гілок влади, які є державними службовцями. При цьому, за його словами, цей законопроект не стосуватиметься звичайних громадян, які мають подвійне громадянство.

Це стосуватиметься лише представників державної влади, а саме тих, які працюють на посаді на державній службі, які є суддями, і тих, які є у законодавчій гілці влади, тобто є народними депутатами. В чому небезпека, особливо для державних службовців, суддів і народних депутатів? Ну, уявіть, ці люди є, як мінімум, військовозобов’язаними між двома країнами, вони несуть відповідальність і обов’язки між двома країнами, в тому числі щодо державної таємниці.

І якщо це є громадянин іншої країни і має доступ до нашої державної таємниці, він зобов’язаний — якщо це буде в інтересах іншої країни — повідомити ту країну про нашу державну таємницю. Крім того, це зобовзянання нести військовий обов’язок, він має служити в двох арміях — нашій та іноземній. І яку він державу буде при цьому захищати — гарантій жодних немає. Тому подвійне громадянство — це є національна небезпека для нашої держави”, – наголосив народний депутат.

Як зазанчив Леонід Ємець, факт наявності у чиновника іноземного громадянтсва може бути встановлений як за допомогою спеціальних органів шляхом запитів до органів інших країн, так і за допомогою засобів масової інформації.

Крім того, нагадав він, подання достовірної інформації кандидатами у депутати під час виборчого процесу є їх обов’язком.

У випадку, якщо особа набула громадянства України, маючи громадянство іншої країни, – це може бути підставою для того, щоб позбавити її громадянства, точніше скасувати рішення про те, що вона стає громадянином України, – у зв’язку з тим, що вона надала недостовірну інформацію, оскільки в українській Конституції чітко зазначено, що громадянство у нас єдине”, – пояснив парламентар.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа