Вищий адмінсуд зупинив справу по люстрації судді Татькова

Вищий адміністративний суд сьогодні призупинив розгляд справи по люстрації одіозного судді Віктора Татькова до рішення Конституційного Суду по Закону «Про очищення влади».

 

«Немає такої підстави для відмови в розгляді справи — «до рішення Конституційного суду». Судді фактично відмовляються виконувати свою роботу — здійснювати правосуддя, яке відповідно до Конституції України, здійснюється виключно судами», — так голова Ради ГО «Громадський люстраційний комітет» Олександра Дрік прокоментувала сьогоднішнє рішення Вищого адміністративного суду України.

 

Олександра Дрік також зауважила: «Такими своїми діями вони підтверджують, що в Україні немає судів — є тільки прихвосні і маріонетки, які готові вірно служити своїм господарям, старим чи новим».

 

Саме про цю проблему говорили експерти Венеційської комісії, коли у своєму остаточному висновку до Закону «Про очищення влади» зазначали: «Під час переговорів з українською владою і громадянським суспільством Венеційська комісія дізналася, що багато судових справ зупинені. Це заважає ефективному застосуванню закону і має бути припинено якомога швидше. Це негативно характеризує стан законності та захисту прав людини в Україні».

В свою чергу директор Департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції України Тетяна Козаченко акцентувала увагу, що судова система не тільки дуже чітко демонструє нездатність виконувати закон, а й шукає будь-які можливості затягнути процес.

 

«Судді зупиняють розгляд справи по діючому закону поки Конституційний Суд не дасть оцінку чи відповідають деякі положення цього закону Конституції України, чи не відповідають. Ті люди, які звільнені, як по закону, так і, можливо, з порушенням закону не мають можливості відновитися по суду», – розповіла Козаченко.

За її словами, поки судді зупинили розгляд справи Татькова, не зважаючи на наявне рішення Вищої ради юстиції, що він підлягає люстрації, Татьков продовжує виносити рішення ім’ям України.

 

«Судді в 5 разів порушили термін розгляду справи – розглянули не за місяця, а протягом п’яти місяців, і навіть не змогли розглянути по суті, а просто зупинили, це говорить про стан судової системи і неможливість взагалі чинити правосуддя в цій країні», – резюмувала експерт.

 

Нагадаємо, що Віктор Татьков перебував на посаді члена Вищої ради юстиції з 13 січня 2011 по 10 квітня 2014, тобто він є суб’єктом люстраційного закону. 24 грудня Вища рада юстиції прийняла рішення внести до Верховної Ради України подання про звільнення екс-голови Вищого Господарського суду Віктора Татькова через порушення вимог щодо несумісності, визначених Законом України «Про очищення влади». Суддя Вищого Господарського суду Віктор Татьков подав позов до ВРЮ про визнання незаконним та скасування рішення про його звільнення через порушення вимог щодо несумісності. У парламенті вже зареєстровано законопроект про його звільнення, проте в сесійну залу він не був винесений.

З повагою,

команда Громадського люстраційного комітету

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа