Вино на осаді: про особливості напою розповідає Алкомаг

vine

Чи помічали ви на винних етикетках напис «sur lie»? Зазвичай його можна зустріти на білих винах з долини Луари. Перекладається це французьке позначення, як «на осаді». У цій статті сомельє розповідатимуть про те, що воно означає і як правильно пити таке вино.

Також радимо спробувати авторські вина українського бренду, доступні в колекції Алкомаг. Збалансовані Вина Гулієвих в Одесі, Києві, Дніпрі та інших містах – це відмінний вибір для затишного вечора або гучного свята.

Що таке «sur lie»?

У французькій долині Луари методику «сюр чи» використовують при створенні кращих напоїв. Осад – це дріжджові частинки, які залишаються після ферментації. Використовуючи його можна істотно поліпшити деякі вина, зокрема Совіньон Блан, Шардоне, а також Мелон де Бургонь. Методика ця підходить тільки для білих або ігристих вин.

Розповімо докладніше про осад. По суті це мертві частинки дріжджів коричневого кольору, вони присутні на дні посудини в процесі ферментації вина. Цей процес призводить до того, що вони починають руйнуватися, виділяючи при цьому амінокислоти і полісахариди. Ці речовини, в свою чергу, впливають на смак напою. Вино, створене таким чином, стає більш насиченим і вершковим, його смак та аромат стають складнішими та глибшими.

На сторінці https://alcomag.com.ua/vino/tikhoe/beloe/ ви знайдете білі вина на будь-який смак від кращих виробників з усього світу.

Особливості методики

Осадовий метод потребує часу. Залежно від сорту, вина можуть витримуватися на осаді від декількох місяців до декількох років. Іноді виробники додатково перемішують виноматеріал, щоб площа його зіткнення з осадом збільшилася. Цей процес називають батоннажем.

Застосування осаду дозволяє створювати вина з неповторним характером. Наприклад, класичні ігристі вина після тривалого контакту з осадом знаходять несподівані відтінки сиру, горіхів, тостів і квітів.

В тихих білих винах в результаті «sur lie» проступають дріжджоподібні аромати, більш характерні для ігристих. Після витримки в дубових бочках такі вина стають ще цікавіше, адже деревина передає їм тонкі ароматичні сполуки, в букеті проявляються деревні нотки, дим, гвоздика, ваніль і карамель.

Не варто побоюватися вин на осаді – це дуже цікаві і смачні напої, які неодмінно варто спробувати!

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа