Викрито бізнес-імперію одеського мера з російським паспортом Геннадія Труханова

Навіть не всі одесити, які завжди дружно голосують за обрання Геннадія Труханова міським головою, знають, що в місцевих і міжнародних кримінальних авторитетів він має прізвисько «Капітан». Сам мер пояснює це тим, що він свого часу очолював охоронну фірму «Капітан», до того ж, і його армійське звання – капітан. Тож він не вважає це навіть прізвиськом.

Нині на основі документів український журналіст, громадський активіст, керівник проекту «Слідство.інфо» на «Громадському ТБ» Дмитро Гнап детально простежив і висвітлив кримінальне минуле «Капітана» і нинішню діяльність його бізнес-імперії. Розслідування базується на документах компанії Mossack Fonseca (Панама, БВІ), які отримало німецьке видання Süddeutsche Zeitung та поділилося з колегами з International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) та OCCRP, українським партнером якої є “Слідство.Інфо”.

 У політику мер Одеси прийшов зі спорту. На початку 90-х він займався тайським боксом, згодом відкрив охоронне агентство «Капітан». Послугами охоронців тоді користувався один з найвпливовіших персонажів кримінальної Одеси – Леонід Мінін. За даними досьє італійської поліції, в угруповання Мініна входили Олександр Ангерт, Олександр Жуков та Геннадій Труханов. Сьогодні ім’я Труханова в якості громадянина РФ фігурує у документах панамського реєстратора офшорів Mossack Fonseca.

У розслідуванні зазначається, що Труханов має російський паспорт і володіє будівельною компанією «РОСТ» через офшорні компанії на Британських Віргінських островах. Він є співвласником віргінської компанії Macon Assets Limited, а його дочка Катерина Труханова та інший співвласник компанії Андрій Іванчо керують фірмою «СКВО», яка займається будівництвом житлових і офісних приміщень. Журналісти нарахували понад двадцять підприємств, пов’язаних з одеським мером та його найближчим оточенням.

Труханівський «РОСТ» займається ремонтом доріг, будівництвом наддорогого житла і будує квартири для середнього класу. Тільки за 2015 рік ця група отримала бюджетних коштів на ремонти доріг на 270 мільйонів гривень в Одесі та Києві. Загалом за останні чотири роки «РОСТ» заробив на державних тендерах понад 2 мільярди гривень. «За останні роки видатки на ремонт доріг в Одесі збільшилися в п’ять разів. Якщо в 2013-му році це було 66 мільйонів гривень, то в 2016-му році планується виділити вже 374 мільйони! Десять тендерів, вартість яких перевищила 20 мільйонів гривень. З цих десяти вісім тендерів виграли фірми з групи «РОСТДОРБУД», – розповів активіст ініціативи «Антикорупційний офіс» Аркадій Топов.

Як зазначають журналісти, чутки про наявність у Труханова двох паспортів РФ – одного з реєстрацією в Дагестані, іншого — в Сергієвому Посаді, ходили й раніше. Причому, останній паспорт громадянина Росії Труханов отримав повторно – в зв’язку з досягненням 45-річного віку, про що свідчать копії реєстраційних документів, котрі були подані у офшорні компанії на Британських Віргінських островах.

Нині Служба безпеки України перевіряє інформацію про наявність у міського голови Одеси Геннадія Труханова паспорта громадянина Російської Федерації, оприлюднену журналістами. Як відомо, подвійне громадянство в Україні незаконне.

Не менш скандальну інформацію 4 квітня оприлюднив заступник глави Одеської облдержадміністрації Саша Боровик. За його словами, один із співробітників СБУ розповів йому про те, що громадянство Росії має не лише Труханов, але і 28 депутатів міськради. У зв’язку з цим Боровик закликав президента Порошенка взяти цю справу під контроль і доручити СБУ провести перевірку і обнародувати її результати.

А Труханов нині має шанси стати ще одним українським чиновником, який рішуче і наполегливо спростовує матеріали журналістських розслідувань. А потім, не виключено, як і інші діячі, буде шукати притулку в Росії. І судячи з документів, там його приймуть як свого. Кримінальні походеньки мера Одеси засвідчує відеоролик «Капітан» під «триколором».

Відео: https://www.youtube.com/watch?v=XJEd1KvzZ9k

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа