Вигнавши в.о. консула РФ, одесити кишнуть і консульство країни-агресора

Українські патріоти Одеси із задоволення зустріли повідомлення, що наприкінці жовтня із міста було видворено виконуючого обов’язки консула РФ Валерія Шибека. За словами глави СБУ Василя Грицака, рішення прийнято через «несумісність» його діяльності з дипломатичною, а також за порушення положень Віденської конвенції.

Російські дипломати назвали таке рішення «черговим недружнім кроком», направленим на штучне нагнітання напруженості між країнами і вимагали помсти. Вона не забарилася. Слідом за цим із Росії був висланий Ігор Федикевич, який працював в українському консульстві у Санкт-Петербурзі.

Хоч Міністерство закордонних справ це не коментує, та соціальна мережа вже рясніє безліччю тлумачень і припущень. Одеське інтернетвидання «ТАЙМЕР», посилаючись на свої джерела в Одеській облдержадміністрації, стверджує, що це саме Міхеїл Саакашвілі наполіг на від’їзді Шибека. Справа в тім, що ще до призначення Саакашвілі губернатором Одещини, Шибеко досить критично висловлювався про особистість екс-президента Грузії, про що тому було добре відомо. Джерела також стверджують, що Шибеко знав про підготовку до його видворення і вважав за краще залишити Україну, не очікуючи, коли його оголосять персоною non grata.

Одесити постійно влаштовують акції протесту під генконсульством. У червні минулого року вони прийняли звернення на ім’я в.о. Генерального консула РФ в Одесі Валерія Шибека. У ньому, зокрема, мовилося: «Звертаємося до вас з прохання й вимогою – зняти державний прапор Російської Федерації з Генерального консульства РФ, як знак завойовника, і, користуючись тим, що ви – дипломат і відповідальна людина, вплинути на свого президента Путіна – зупинити війну. Припинити засилати російських найманців у зону конфлікту в Донецьку й Луганську та повернути Крим Україні. Одеса – не Новоросія. Одеса – це Україна. Будьте людиною, будьте дипломатом – зупиніть війну!».

 Активісти ж партії «Свобода» та «Правого сектору» ще у липні 2009 року виступили з вимогою ліквідувати генконсульство РФ в Одесі. А в період панування прислужника Кремля Віктора Януковича українські патріоти спалили його опудало під вікнами цього дипломатичного відомства. Іншого разу вони влаштували акцію протесту проти брехливих московських ЗМІ і заявили, що вже «ситі по горло локшиною по-путінськи». Навідувалися сюди й учасники Автомайдану, влаштовуючи антивоєнні  мітинги й скандуючи «Ні окупантам!» і  «Путін – геть!».

Та ще жодного разу ніхто з працівників консульського представництва не вийшов і не поспілкувався з активістами. Тож свої петиції вони змушені чи передавати через охоронців, чи просто залишати на паркані. А, щоб там зрозуміли, якими настроями живуть одесити, вони зробили безліч написів на паркані новобудови навпроти консульства.

Учасники віче «Проти російської агресії», яке єромайданівці влаштували біля пам’ятника Дюку, одностайно проголосували за відновлення в Одесі консульства Сполучених Штатів Америки. Ініціатива була запропонована Андрієм Юсовим. Він нагадав, що консульство США перебувало в Одесі з 1830 по 1918 роки, а припинило воно свою діяльність у зв’язку з окупацією міста радянськими військами. «Одеса – європейське  місто з багатою історією міжнародних зв’язків. – аргументував свою позицію Андрій Юсов, – Сьогодні нашому місту вкрай необхідне відновлення представництва США в Одесі, як стратегічного партнера й союзника України у боротьбі проти Російської  Федерації. Я переконаний, що солдати Путіна не насміляться увійти у місто, де буде  представництво найпотужнішої держави світу».

Водночас жителі Одеси провели збір підписів під петицицією до Міністерства іноземних справ з пропозицією ініціювати закриття Генерального консульства РФ у місті й замість нього відкрити представництво США. Цей документ представлено в глобальному співтоваристві Avaaz та соціальних мережах Інтернету. Під ним уже поставили свої підписи кількасот одеситів. Вони переконані, що ліквідація консульської установи країни-агресора таки відбудеться.

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа