Вимушені переселенці намагалися переконати Кабмін прийняти закон про втікачів від окупантів

Сьогодні під Кабінетом Міністрів внутрішньо переміщені особи влаштували флеш-моб, щоб продемонструвати, що з депутатами і чиновниками “каші не звариш”. Пікетувальники намагалися приготувати їжу на вогні, а також облаштувати спальне місце за допомогою “відписок” від чиновників, які не хочуть приймати Закон, що вирішить проблеми переселенців. Також влаштували виставку фотографій зруйнованих війною домівок, в які неможливо повернутися жити.

За останніми даними більше 420 000 осіб покинули свої домівки. Більшість з них – сім’ї з дітьми. Опіку над ними взяли на себе волонтери, а держава не помічає проблем. Папірці – “відписки” – єдине, що отримують волонтери. Їх можна використовувати хіба що для обігріву. В зимовий час проблема набуває масштабів катастрофи. Холодні літні будиночки та бази відпочинку стають непридатними для житла. Так і не знайшовши засобів для існування, люди повертаються в зону АТО, наражаючи на небезпеку життя своє і своїх дітей.

Проект Закону №4490а-1 “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб” покликаний допомогти переселенцям і був розробений спільно з волонтерськими ініціативами, але навіть не внсений до поряку денного позачергового засідання ВРУ. Проте засідання в понеділок – останній шанс для його прийняття. Але Кабінет Міністрів є противником цього Закону.

«Доцільності в ухваленні додаткових нормативних актів, в тому числі, що стосуються статусу тимчасових переселенців, я не бачу», – заявив Арсенія Яценюк. При цьому Президента Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу пише листи до АП з проханням вжити заходів, аби гуманітарна допомога надійшла до тих, хто її потребує. А тим часом серед досі невирішених проблем – забепечення житлом, медичним обслуговуванням, соцвиплати і пенсії, працевлаштування.

  • Не приймаючи Закон, депутати і КабМін залишають без житла і турботи держави півмільйона людей. Також це заважаэ отримувати мыжнародну допомогу. Переселенцы наразы не э електоратом і тому влада думає лише про вибори і про те, на чому можна зекономити. І це, як би не було прикро, ліди”   – говорить Олександра Дворецька, координатор правового напрямку ініціативи “Восток – SOS”.

1

4(1)

3(1)

Ініціатор акції: Ініціатива “Восток – SOS”

А також ініціативи: “Крим – SOS”, “Донбас-SOS”, “Волонтерська сотня”,Ініціативна група “Восток-Киев-Помощь” та інші ініціативи та активісти.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа