Вибори у Росії: склад парламенту змінився, але суть залишилася тією ж

4 грудня 2011 року пройшли вибори до Держдуми Російської Федерації.

За підсумками виборів, партія влади втратила конституційну більшість в Держдумі шостого скликання. Кількість голосів, відданих за  “Єдину Росію” виявилася щонайменше на 15% менше, ніж у 2007 році, коли партія набрала 64% голосів.  Дмитро Медведєв визнав, що єдиноросам необхідно буде вступити в коаліцію.

Однак, сам склад партій, які пройшли в парламент не змінився.  За даними Центрвиборчкому, після обробки 96% протоколів “Єдина Росія” отримує 49,54% голосів, що дає їй 238 мандатів, КПРФ – 19,16% (92 місця), “Справедлива Росія “- 13,22% (64 місця) і ЛДПР – 11,66% (56 мандатів). Відсоток всіх цих партій ще підвищиться за рахунок перерозподілу голосів за три інші партії, які не подолали 7-відсоткового  бар’єру: “Яблуко” (близько 3,3%), “Патріоти Росії” (майже один відсоток) і “Правоє дєло” (трохи більше як піввідсотка).

Ненабагато знизилася явка виборців, яка в цьому році становила 60,2%, порівняно з   63,78% у  2007 році .

Президент Медведєв уже встиг заявити, що партія “виступила стабільно і гідно”, і назвав результат виборів  “демократією в дії”. Прем’єр Володимир Путін висловив подяку виборцям, які зберегли за ЄР  “силу провідної політичної партії в країні”.

Таким чином, російській владі вдалося зберегти контроль за парламентським процесом і уникнути звинувачень у надмірній присутності однієї партії у парламенті.

За матеріалами російських інтернет-ЗМІ

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа