Вулиці Бандери з’являються все далі на схід від Збруча

Народний депутат Олег Медуниця звернувся в сумську топонімічну комісією з пропозицією перейменувати вулицю Курську в Сумах на вулицю Степана Бандери. Цією вулицею в обласний центр прибуває транспорт з Росії. Чи будуть російські туристи заїжджати в Суми вулицею Бандери – ще не відомо. А от в Хмельницькому вже відомо, що будуть вулиці і Бандери, і Шухевича, і Петлюри, і Мазепи, і навіть Івана Павла Другого.

Про це повідомляє сайт ngp-ua:

На вчорашньому засіданні топонімічної комісії Хмельницької міської ради розглядали перелік вулиць, що потребують перейменування. Лише 48 з них підпадають під дію закону про декомунізацію, але ухвалили рішення про перейменування понад 80 вулиць та провулків. Решту топонімічних одиниць розглядатимуть на засіданні комісії 11 січня.

Секретар міської ради та голова комісії Михайло Кривак  зазначив, що зараз на комісію покладається непросте та почесне завдання привести топоніміку сучасного українського міста у відповідність до вимог української державності. Він сподівається, що у Хмельницькому більше не доведеться перейменовувати вулиці впродовж найближчих 25 років.

Деякі вулиці та провулки було вирішено замінити на честь місцевих та подекуди маловідомих поетів та письменників, а також історичних постатей, котрі мають стосунок до Хмельниччини. До середини лютого міський голова має підписати розпорядження щодо декомунізації всіх топонімічних одиниць у Хмельницькому.

Вулиці Гагаріна, на якій знаходиться міська рада, повернуть стару назву – Старобульварну. Також у Хмельницькому з’явиться вулиця Волонтерська (перейменують вул. Грибоєдова).

Замість вулиці Колгоспної у мікрорайоні Гречани буде вулиця Квітки Цісик. Провулок Маршала Красовського перейменують на честь Гетьмана Мазепи.

Одну з головних магістралей мікрорайону Дубове – вулицю Купріна – перейменують на честь Симона Петлюри, а вулицю Курчатова – на честь Романа Шухевича. Вулиця та провулок Маршала Рибалка пропонують дати прізвище Степана Бандери.

Окрім того, в мікрорайоні Гречани вулиця Ричка буде названа на честь Іоана Павла ІІ, а в Дубове замість вулиці та провулку Раскової буде вулиця Митрополита Шептицького.

Також з’являться вулиці Данила Галицького, Марусі Чурай, Івана Піддубного, Соломії Крушельницької, Княгині Ольги та Князя Святослава.

Окрім того, на топонімічній комісії вирішили перейменувати вулицю Щербакова на честь хмельницького скульптора Миколи Мазура.

У коментарі НГП Михайло Кривак запевнив, що коротку довідку про маловідомих осіб, на честь яких вирішили назвати вулиць, можна буде знайти  на сайті міської ради після 11 січня. Потім хмельничани матимуть місяць для того аби свої пропозиції щодо перейменування тих чи інших вулиць.

Джерело – http://ngp-ua.info/2016/01/25298

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа