Вшанування пам’яті шефа Головного Штабу УПА Олекси Гасина

Учора, 31 січня, на розі вулиць Коперніка та Стефаника у Львові, молодь вшанувала пам’ять полковника УПА Олекси Гасина хвилиною мовчання та покладанням свічок до меморіальної таблиці.
Організатори акції – представники Молодіжного об’єднання «Граніт» – протягом дня роздали кілька сотень листівок з історичною довідкою про О.Гасина та закликом пам’ятати своїх героїв. На вшануванні розповыли про життєвий шлях полковника. Біля меморіальної таблиці, де у 1949 році Гасин загинув, відстрелюючись від емгебістів, була виставлена почесна варта зі смолоскипами.

“Нажаль, пересічні львів’яни мало знають про цю особистість. Гасин був співавтором українського військового підручника, керівником курсів контррозвідки СБ ОУН у кінці тридцятих років, а в час війни очолював Головний Визвольний Штаб. Окрім того Гасин є автором ідеологічної праці “Крати”, де відстоює позицію духовного аристократизму, новітнього лицарства” – коментує Андрій Мочурад, член МО “Граніт” .

Загалом у акції, попри сильний мороз, взяли участь кілька десятків молодих людей.

Довідка:
Олекса Гасин народився 8 липня 1907 року в с. Конюхів, на Львівщині. Український політичний і військовий діяч, член Української військової організації,  в’язень тюрем і концтабору Береза Картузька, учасник визвольної боротьби 1940-х років, полковник УПА, посмертно удостоєний звання генерала-хорунжого.  Автор ідеологічної праці “Крати” у якій виклав засади українського націоналізму. Його вважають близьким дорадником Євгена Коновальця та Романа Шухевича. Загинув 31 січня 1949 року у Львові, відстрілюючись від емгебістів.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа